Автовишка

November 21, 2012 от  
Публикувано в Полезно

АвтовишкаАвтовишките често биват наричани автоподемници, а пълното им наименование е автохидроподемници. Предназначени са за височинни работи. Основната им функция е да вдигнат работника до обекта, който е разположен високо над земята. Колко високо? Обикновено височината на съвременната автовишка е в диапазона 0 – 60 метра по вертикалата и 8 – 20 по хоризонталата. Като кошницата в края на разгъващата се част може да вземе товар до към 300 кг. Някои автовишки имат и минусов ъгъл на разгъване, т.е. кошницата може да се спусне по-ниско от автомобилния корпус.

Една съвременна автовишка се състои от три основни елемента: шаси, на което се монтира подвижната опорна основа и вдигаща се част, обикновено с кошница. Според една от теориите автовишките се подразделят според вида на вдигащата част. Тази класификация ги дели на колянови (лакътни), телескопични, а също така и хибридни – колянно-телескопични и лосто-телескопични.

Най-елементарните, в конструкционен и експлоатационен смисъл, са автовишките с коленен механизъм. Вдигащата се част на подобна автовишка е съставена, обикновено, от няколко (2-3) части, скрепени помежду си с осеви шарнири (панти). В отношение един към друг отделните части на механизма се задвижват с помощта на хидравлични цилиндри, а положението на кошницата се стабилизира с хоризонтална плоскост. Подобна конструкция помага на модерната автовишка да бъде възможно най-компактна в транспортно положение, увеличавайки също така и височинния ? диапазон.

Работата на такава автовишка изисква малко повече пространство. Подобна конструкция най-добре разгръща способностите си в работна среда с по-големи от средните височини, т.е. на малка височина работата на автовишка снабдена с коленен механизъм е изключително трудна, а понякога и невъзможна. С други думи казано, точката, в която се съединяват първият и вторият елементи на издигащата се част може да е много по-високо, отколкото е необходимо да се намира кошницата с работника.

Ето защо най-удобните и логични за ползване на автовишка с коленен механизъм са откритите и просторни строителни площадки, също така заводските комплекси. Прилагането им в градски условия представлява трудоемко начинание.

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!