Адвокат – а трябва ли ми?!

November 18, 2011 от  
Публикувано в Полезно

АдвокатИ през социализма, а и в наши дни редовият български гражданин няма ни най-малка представа какво представлява съдебната ни система, черпейки обща информация от телевизионни сериали и холивудски продукции, които не само даваха минимално количество факти, главните герои на които бяха адвокат, прокурор и съдия от един съвсем друг тип правова система.

Бурните години от края на миналия век и появата на много правоотношения за изясняване на собствеността на дадено имущество породиха огромно количество граждански спорове, а многото несъответствия между гражданския и наказателния кодекс доведоха до безброй съдебни казуси, за разплитането на които се затрудняваше и най-опитния адвокат.

А социалното напрежение, спомнете си Катуница, общото обедняване на населението, огромното количество органи на МВР, безработицата, предизвикана от глобалната икономическа криза, ширещата се все още корупция и многото други фактори не спомагат за намаляването на съдебните казуси, имено обратното – увеличавайки работата на всеки адвокат, прокурор или съдия.

В наши дни си струва си човек да се замисли над факта, че попадайки на неправилното място в неправилното време, всеки от нас може да се окаже подсъдим, опитвайки се да избере най-подходящият за неговият (нейният) случай адвокат. Добре е да помним също, че българската съдебна система няма нищо общо с познатата ни, от безбройните съдебни трилъри, американска.

В българското съдопроизводство важи златното правило: „Спасението на давещия се – е дело на самия давещ се!” Всеки съдебен процес е схватка, в която срещу Вас ще се изправят противници, добре познаващи закона, за разлика от Вас, който, в най-добрия случай, имате само бегли представи за българската съдебна система.

За това, ако искате да имате шансове за победа, или поне да излезете с минимални загуби от двубоя , щателно изучавайте закона или потърсете услугите на опитен адвокат. За съжаление, некомпетентни, а и честно нищо не вършещи адвокати, които въпреки всичко искат немалки суми за услугите си са повече отколкото можете да си представите. На такива шарлатани им помага същата тази незапознатост на редовия български гражданин, за която говорихме по-горе. Хората просто не знаят или не могат да различат добрия от неопитния адвокат.

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!