Антибиотиците – до каква степен помагат? Имат ли алтернатива?

December 4, 2012 от  
Публикувано в Здраве

AntibioticsАнтибиотиците са едно от най-революционните открития на 20-ти век. От 1941 г. насам, когато започва тяхната употреба, те са помогнали в лекуването на много заболявания. Антибиотиците са мощно, понякога животоспасяващо средство. Известни са около 4000 вида антибиотици, като едва около 4% от тях се използват за лечение. Важно е да се знае, че успешният изход от терапията зависи от прецизната микробиологична диагностика, която да установи не само бактерията, причинила инфекцията, но и най-подходящите антибиотици за лечението й. Лекарите са категорични, че не трябва да се прибягва до употребата на антибиотици без лекарско предписание за вида, дозировката и продължителността на приема. Усложненията при лечението с антибиотици често се дължат именно на неправилната им употреба.
С течение на времето болестотворните микроорганизми си създават устойчивост към използваните антибиотици, така че се налага чувствително увеличаване на терапевтичната доза, за да се получи нужния ефект. Като пример може да вземем пеницилина. В началото на неговото използване дозата е била 15 пъти по-ниска, отколкото днес. Сега този толкова мощен преди години антибиотик се счита за един от най-слабите. На всички е ясно, че с увеличаване на лечебната доза на антибиотика, се увеличават и страничните му ефекти върху организма. Минималният курс на лечение с антибиотици е 5-7 дена. Това се налага поради жизнения цикъл на микроорганизмите и високата им скорост на размножаване. Ако времето за приемане на антибиотика е по-кратко, в повечето случаи микроорганизмите отново оживяват. Ако приеманата доза антибиотик е по-малка от подходящата за съответния индивид, то тя не може да се справи с всички микроби и част от тях остават живи.
Антибиотиците имат и странични ефекти:
* Почти всеки 3 човек, приемащ антибиотици, развива непоносимост към тях.
* Те понижават имунната защита на организма. Щом антибиотикът започне борба с бактериите, организмът намалява изработването на антитела. При последващи заболявания, дори и да не се налага приемане на антибиотик, организмът разчитайки на „помощ” отвън изработва по-малко антитела. Така с всеки прием на антибиотици собственият ни имунитет намалява и намалява.
* Антибиотиците не действат селективно – те унищожават както вредните, така и полезните бактерии, част от които участват в изработването на антитела. Така, като резултат от лечението с антибиотик настъпва дисбактериоза. Преди паралелно с приемането на антибиотици се предписваше и нистатин, но както се установи впоследствие, той почти не променя дадената ситуация. Приемането му след антибиотика също е безсмислено, тъй като патогенната микрофлора се размножава много по-бързо от полезната.
* Убивайки нормалната микрофлора, антибиотиците освобождават място за други микроорганизми, предимно гъбички. Гъбичната дисбактериоза се поддава много трудно на лечение. Най-често срещаната гъбична инфекция, свързана с употреба на антибиотици, е кандидоза. Кандида албиканс – причинителят – е гъба, която за своето съществуване се нуждае от минимално количество храна и кислород.
Гореизброените странични ефекти при лечение с антибиотици наложиха намирането на алтернативни решения. Нужен бил продукт, който да въздейства на бактериите, а по възможност и на други микроорганизми; да предизвиква незначителни алергични реакции; да не унищожава полезните за стомаха бактерии, но да има силно въздействие върху гъбичките. Този продукт може да бъде наречен „идеално антибактериално средство”. Така се е стигнало до екстракта от грейпфрут, който е едно такова уникално средство. Разбира се, не може да твърдим, че той може напълно да замести антибиотиците, но там където не е нужна мощна терапия с антибиотик, би могъл да помогне.
Някои от „плюсовете” на екстракта от грейпфрут:
* Процианидите, съдържащи се в екстракта от грейпфрут, притежават хипоалергично действие, т.е. екстрактът намалява алергичната реакция, предизвикана от други вещества.
* Лакто- и бифидобактериите – за да ги потисне е необходимо да се приеме наведнъж количество от около 150 мл концентрат от екстракта.
* Кандида албиканс – след премахването на гъбичката се освобождава място за полезна микрофлора – пробиотици.
* Ангина – приемането на екстракт от грейпфрут е много ефикасно в началото на заболяването (зачервено гърло, зачервени сливици). 15 капки екстракт се разтварят в 100 мл преварена вода. Жабурене – 3 пъти на ден. Първите две-три жабурения на устата се изхвърлят, останалите може да се поглъщат.
Доказано е, че екстрактът от грейпфрут е добра алтернатива на антибиотиците в началните стадии на част от бактериалните и вирусни инфекции.
Изборът остава наш.

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!