Бабините рецепти за чай от мента и ползите за здравето от него

August 12, 2013 от  
Публикувано в Здраве

Folium Menthae piperitaeКогато страдаме от синдром на дразнимото черво, чаят от мента е полезен природен продукт. В допълнение, той може да облекчи симптомите на главоболие (включително мигрена) и да стимулира функциите на черния дроб и жлъчния мехур. Свежият аромат на мента в чая също може да противодейства на гаденето и позивите за повръщане, като отпиваме на малки глътки от чаша чай, и ще помогне за освежаване на дъха.
Ако сте в стрес и ви понаболва черния дроб или имате камъни в жлъчката, чай от мента е отлично домашно приготвено средсто за пречистване. Може да помогне за предотвратяване на гърчове и метеоризъм.
Много хора отглеждат мента в техните градини, само за да се насладят на нейното благоухание в горещите летни дни. Ако искате да засадите мента, не забравяйте да изберете сорт с най-голям лечебен ефект – има повече от 20 вида от билката. В България се срещат само 9, от които се отглежда главно M. piperita – черна мента.
Искате успокояваща добавка за баня? Чай от мента може да се добавя към водата във ваната, за да ви помогне да се отпуснете, както и за лечение на кожни обриви, които са предизвикани от стрес. Запарете 5-6 супени лъжици сушена мента или съответния брой пакетчета в 1 литър вряща вода. Изсипете лечебния чай във вана, пълна с топла вода, след това може да се „накиснете” за около 15 минути.
Първа помощ при възпалено гърло?
Поради своята бактерициден и охлаждащ ефект (заради ментола) чай от мента е добра превантивна мярка, която може да се използва при първите признаци на болки в гърлото. Направете пресен чай, оставете го да се охлади и гаргарете няколко пъти на ден.
За повръщане при пътуване.
Чай от мента е идеалното средство за морска болест. Като превантивна мярка, пие се по една чаша от този билков чай 3 пъти дневно до 3 дни преди пътуване с кола, самолет или кораб. Може също така да вземете със себе си термос с топъл чай и да го приемате на малки глътки, в случай, че имате нужда от облекчение по време на пътуването.
Студен чай от мента – идеално средство за разхлаждане в летните горещини. Как да го приготвим?
1 литър вода, 6-8 пакетчета чай Мента от Биопрограма, 1 чашка захар (или подсладител), може и мед, няколко резенчета лимон.
В голям съд сложете водата да заври. Отстранете от котлона. Пуснете ментата да се запари във водата в продължение на 20 минути. Изсипете захарта или подсладителя в каната и разбъркайте, за да се разтвори. Оставете да се охлади. Всяка чаша чай се гарнира с резенчета лимон. Може да ускотите процеса, като добавите няколко кубчета лед. Ако сте сварили по-голямо количество, спокойно може да го съхранявате в хладилника.
С какво Ментата на Биопрограма се отличава? Фирмата я отглежда в своите бази в Богданица и Богдан – без торове и пестициди, никакви вредни замърсители, чист биологичен продукт.
Внимание! Чай от мента не се препоръчва на хора с киселини или стомашни проблеми, дължащи се на гастроезофагеален рефлукс. Може да влоши симптомите. Никога не трябва да се прилага при кърмачета или малки деца, те имат нежелана реакция на ментол.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Comments are closed.