Бабини зъби – полезни не само за мъжете

August 6, 2013 от  
Публикувано в Здраве

Herba Tribulus terrestrisВъпреки че Tribulus Terrestris (Трабузан) се смята за вреден плевел в много страни, растението е широко използвано за подобряване на сексуалното желание както при мъжете, така и при жените, а също така и за лечение на еректилна дисфункция при мъжете. В традиционната китайска медицина и индийската аюрведа практика билката има дълга история на употреба. Бодибилдърите, които се опитват да натрупат мускулна маса, понякога я използват след цикъл на употреба на анаболни стероиди за възстановяване на нивата на тестостерон в организма.
Бабини зъби е нискостъблено цъфтящо растение, с малки жълти цветове. Макар да е родена в Стария свят, билката се е разпространила и в останалата част на света в места с топъл климат, но може да вирее в пустините и при други лоши условия за отглеждане. В условия на студен климат растението се отглежда като едногодишно. Най-често използваното си име билката получава от покритите с шипове плодове, които след узряването си се разпадат на 5 орехчета, също покрити с шипчета. Според някои, когато узреят, те са способни да се забият в крака, дори да пробият велосипедни гуми. Тя има много други често срещани имена – демирбозан, трън на дявола, дяволска трева. Това растение е изключително устойчиво на повечето от често използваните техники за контрол на плевелите, отчасти защото семената запазват жизнеспособността си в продължение на много години.
Активните съставки в Бабини зъби включват сапонини, стероидни фуростанови и спиростанови сапонини, сапогенина диосгенин, гиогенин и хлорогенин, хектогенин, b-ситостерол и кемпестерол, флавоноиди (кемпферол, астрагалин, трибулозид и рутин), алкалоиди, тлъсто масло и др.
Като хранителна добавка, Tribulus Terrestris, в някои изследвания с животни, е показала увеличаване на нивата на тестостерон и повишаване на сексуалното желание. Исторически, билката е била използвана за лечение на широк спектър от състояния, но днес се употребява основно от спортисти за увеличаване на мускулната маса и силата, както и за подобряване на сексуалността при мъже и жени.
Според едно проучване, проведено у нас през седемдесетте години, се смята, че тя насърчава производството на андрогени (естествени анаболни стероиди, като най-известния от тях е тестостеронът) и тяхното усвояване. Някои приписват олимпийския успех на българския отбор по вдигане на тежести именно на използването на тази билка. Тя продължава да се използва от тези, които вярват, че активните съставки ще увеличат нивата на тестостерон, както и сексуалните и спортните постижения. Смята се, че води до увеличаване производството на сперматозоиди при мъжете и плодовитостта при жените. Също така се използва за лечение на еректилна дисфункция.
Други ползи за здравето.
Смята се, че Бабини зъби са полезни при лечение на някои заболявания на сърдечносъдовата система, включително ангина пекторис, високо кръвно налягане, висок холестерол, анемия и лоша циркулация на кръвта. Храносмилателни разстройства, които могат да се повляят от използването на растението са запек и газове. Бабини зъби се използва в китайската медицина като тоник черния дроб, както и за хранително отравяне и преяждане. Растението има много приложения в аюрведическата недицина, включително за успокояване на хора с вата конституция, като диуретик и за лечение на заболявания на пикочно-половата система.
В други медицински практики, тази билка, както казахме, се използва като диуретик за лечение на хипертония и ангина пекторис. Смята се, че може да помогне за предотвратяване образуването на оксалатни и струвитни камъни в бъбреците. Антисептичните и диуретични свойства, които има, могат да намалят случаите на инфекции на пикочните пътища. Тя се използва за лечение (вътрешно и външно) на имунни разстройства, като например алергични състояния на кожата, екзема и псориазис.
Как да приемате Tribulus Terrestris?
Въпреки че всички части на растението могат да се употребяват, повечето препарати използват корените или семенници. Корените и семена могат да бъдат изсушени, стрити под формата на прах и взети в капсула, или да се прилагат като чай. Активните съставки понякога се извличат в екстракти и тинктури за вътрешна употреба. Може да бъде намерена и в други форми, като кремове и гелове за външно приложение. Препоръчителните дози варират в широки границ, в зависимост от състоянието, което се лекува. Не се препоръчва за употреба при бременни или кърмещи жени.
Как да приготвите стрък Бабини зъби от Биопрограма? В 1 л вода поставете 5 супени лъжици от билката. Сместа трябва да ври 1 час, прецежда се и се долива до 1 л, след което престоява 24 часа в хладилник. Първи ден се пие 3 пъти по 3 супени лъжици след ядене. Втори ден – 3 пъти по 4 супени лъжици. Трети ден – по 5 супени лъжици и с тази доза се изкарва до края. След 10 дни може да се повтори дозата. Ако не ви се занимава да варите, може да използвате готовия чай Бабини зъби в пакетчета. Спестявате време и е по-лесно.
Странични ефекти на Бабини зъби.
Растението може да предизвика стомашно неразположение, но това обикновено може да се контролира чрез приемане на билката едновременно с храна. Това може да повлияе на нивото на кръвната захар. Изследвания показват, че може да увеличи размера на простатата, така че не трябва да се използва от мъже с уголемена простата. Тя не трябва да се използва от жени с анамнеза за рак на гърдата или рак на матката.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Comments are closed.