Безопасно ли е да се предпазваме от забременяване с таблетки

August 5, 2009 от  
Публикувано в Здраве

Безопасно ли е да се предпазваме от забременяване с таблеткиМакар и с доста кратка история хормоналните противозачатъчни средства претърпяха голямо развитие. Тяхната популярност като контрацептивно средство непрекъснато нараства, а тежките странични ефекти на първите анти-бебе таблетки, вече са само история.
В много държави вече се обсъжда вариантът част от хормоналните противозачатъчни да се предлагат в аптеките без рецепта.

По-долу ви предлагаме най-популярните заблуди, които все още широко са разпространени сред жените по отношение на този тип медикаменти:

Заблуда №1: те са вредни и затова трябва да се избягват

Хормоналното предпазване от бременност наистина е факт само от 35 години. Таблетките от второ и трето поколение с ниско съдържание на изкуствени аналози на хормоните се появиха през последните 10-15 години. Затова много от отзивите за противозачатъчните средства са остарели.

Хормоналните препарати оказват различно системно въздействие на организма, което не може да се характеризира като полезно или вредно, добро или лошо. Във всеки конкретен случай при назначаването на хормонална контрацепция е необходимо да се съотнася рискът от развитието на странични ефекти с практически 100% гаранция за предпазване от нежелана бременност.

Много хормонални препарати се назначават за лечение на различни здравословни проблеми и техният противозачатъчен ефект се разглежда като страничен, но същите тези препарати в друга ситуация могат да провокират сериозни здравословни проблеми. Затова много специалисти смятат за неподходящо тяхното предлагане без рецепта.

Заблуда №2: ако те с помогнали на сестра ми (приятелката ми), ще помогнат и на мен.

Не рискувайте да си назначавате самостоятелно хормони. Тези препарати са рецептурни и трябва да се назначават само от лекар след извършването на редица изследвания. Различията в организма са дотолкова значителни, че това, което от полза за едни, може да навреди на други.

Заблуда №3: жените под 20 години и тези, които не са раждали, не трябва да приемат хормони

Хормоналните контрацептиви могат да се прилагат и в млада възраст. Фертилността (способността за раждане) се възстановява веднага след прекратяването на употребата на препарата.

Заблуда №4: след прилагането на хормони дълго време не може да се забременее.

Точно обратното. През първия месец след отмяната на препарата вероятността от забременяване рязко нараства – в яйчника често съзряват 2-3 яйцеклетки. След отмяната на хормоналния препарат с 1,5 -2 пъти се увеличава и бременността с близнаци.

Хормоналните препрати не оказват никакво въздействие върху нормалното развитие на бременността.  При по-малко от 2% от случаите менструалният цикъл не се възстановява веднага след прекратяването на приема на хормонални таблетки, но това като правило е следствие от проблеми преди приемането на препарата, а не е резултат от него.

Заблуда №5: на всеки 6 месеца (година, две) трябва да се прави пауза (месец, два, три).

И това е погрешно. Паузите в приемането на препарата не влияят нито на честотата на развитие (или липсата на такова развитие) на усложнения, нито на способността за раждане. Ако няма противопоказания за прилагането на препарата (а те се определят от лекар) хормоналните препарати могат да се приемат непрекъснато до периода на климакса.

Заблуда №6: кърмещите не трябва да приемат хормонални препарати.

Обикновено хормоналните таблетки влияят силно на лактацията и затова те се противопоказни по време на бременност. Но има препарати, които съдържат минимално количество хормон, които не влияят на лактацията.

Особеност на тези таблетки е, че те трябва да се прилагат по строго определена схема – през 24 часа в непрекъснат режим. Дори най-малкото отклонение от часовете на приема води до изчезване на противозачатъчния ефект.

Заблуда №7: от хормоналните таблетки с пълнее.

Пълнеят с не повече от 2 кг от 5 до 7% от жените. При някои приемането на хормонални таблетки води до повишаване на апетита, а при други – до – до неговото намаляване. Предварително не може да се предскаже това въздействие на препарата.
При склонност към пълнеене се назначават препарати с ниско съдържание на някои специфични хормони, които всъщност са отговорни за увеличаването на телесната маса.

Източник: zdrave.bg

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!