Белтъчини (протеини)

April 10, 2009 от  
Публикувано в Полезно

beltuchini-proteiniБелтъчините (протеините) са важен компонент на всяка клетка в тялото. Косата и ноктите са изградени най-вече от белтъчини. Нашето тяло използва протеини за изграждане и заздравяване на тъкани. Протеините се използват за производство на ензими, хормони и други органични химикали. Протеинът е важен градивен елемент на костите, мускулите, хрущяла, кожата и кръвта.

За разлика от витамините и минералите, които са необходими в малки количества, тялото се нуждае от сравнително големи количества белтъчини. Но също за разлика  от тях, тялото не съхранява протеин, поради това се нуждае от нови доставки.

Така че, да вземем ли решението да приемаме протеини през целия ден. Не бързайте толкова, ще каже всеки диетолог.

Истината е, че се нуждаем от по-малко белтък, отколкото мислим. Но всички можем да се възползваме от повече протеини от по-добри източници на храна.

Избирайте най – добрите източници на протеини:

1. Разнообразявайте. Повечето разумни диети осигуряват достатъчно протеини за здрави хора. Приемането на разнообразни храни ще гарантира, че получавате всички аминокиселини, от които се нуждаете.

2. Преминете към малко наситени мазнини. Фасул, риба и птиче месо предоставят много протеини, без много наситени мазнини.

3. Намалете червеното месо и избягвайте преработени меса. Яжте червено месо – говеждо, свинско, агнешко – само от време на време. И пропускайте преработени неща – бекон, хот-дог, тъй като тe са свързани с висок риск от рак.

4. Яжте соя. Тофуто е отлична алтернатива на червеното месо. Но не трябва да се прекалява – 2 до 4 пъти в седмицата е добре. И стойте далеч от добавки, които съдържат концентриран соев протеин или екстракти.

5. Балансирайте въглехидрати и протеини. Високо преработените въглехидрати и увеличения протеин подобряват нивата на кръвните триглицериди и HDL. Така се намаляват шансовете за инфаркт, инсулт или друга форма на сърдечно-съдови заболявания. Освен това ще се чувствате сити за дълъг период.


Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!