Билки в подкрепа на имунната система

November 18, 2013 от  
Публикувано в Здраве

immune-systemВсички знаем, че вируси и бактерии са причина за много болести – от обикновена настинка и грип до по-сериозни заболявания, като хепатит и менингит. За съжаление, те са част от нашата околна среда. Докато добрата хигиена и санитарни условия са от съществено значение за предотвратяване на разпространението на болестите, много билкови лекарства осигуряват допълнителна защита и са ефективни природни лечения. Ето списък с някои билки на Биопрограма, които са известни със своите антивирусни и антибактериални свойства.
* Ехинацея е популярна билка, използвана за предотвратяване и лечение на настинка и грип. Тя се смята за естествен антибиотик, а редица проучвания са доказали нейните антивирусни свойства. През 1998 г. ЕМЕА (Европейската лекарствена агенция) разрешава прилагането й за лечение на животни, а през 2007 г. завършва проучване, според което може да се започне употребата й при първите признаци на настинка. Подобно на други билки, стимулиращи имунната система, Ехиначея насърчава Т-клетъчната активност. Въпреки това, препоръките на ЕМЕА са да не се използва непрекъснато, тъй като организмът ще се адаптира към нея. Трябва да се използва само по време на болест, както и при употреба на антибиотик.
Биопрограма ви предлага Ехинацея в няколко удобни форми: водно-алкохолна тинктура (50% w/w) от стръковете на растението и като съставка в два чая – Имунпро и чай при простуда и грип.
* Женско биле (Сладък корен), използван за направата на бонбони и в билкови чайове, е доказало, че има антивирусни, противотуморни и противовъзпалителни свойства. Традиционно, билката е била прилагана при лечение на хипогликемия, стомашни язви, кашлица, настинки и някои болести при жените. Това лечебно растение се смята за много полезно, когато се възстановяваме от заболяване – счита се, че има „прочистващ” ефект, като подпомага изхвърлянето на токсини от организма. То също стимулира образуването на Т-клетки и укрепва имунната система. Предмет е на по-задълбочено проучване за приложение при лечението на болни от ХИВ.
Сладък корен може да намерите включен в готовата билкова смес при кашлица на Биопрограма, подходяща за употреба при простудни заболявания, както и в чай Биобронхо, направен специално за хронични бронхити.
* Мента е често срещана билка, използвана в кулинарни ястия и билкови чайове. Тя действа успокояващо за стомаха и неутрализира образуването на газове, но също така има антимикробни и антивирусни свойства. Една многофункционална билка, мента е била използвана от билкари за лечение на язви, синдром на дразнимото черво, киселини в стомаха, колики, главоболие и дори гърчове и възпалителни заболявания като артрит. Тя често е включена в билкови лекарства за лечение на обикновена настинка и за стимулиране на апетита. Според някои проучвания може да бъде ефективна при лечение за туберкулоза.
Спокойно можем да кажем, че Биопрограма предлага най-качествената мента на българския пазар. Отглежда се в две бази – Богдан и Богданица – като втората е специализирана само в сушенето и преработката на мента.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Comments are closed.