Болестите, до които води прехранването

September 13, 2013 от  
Публикувано в Здраве

Проведени са редица проучвания, според които голяма част от хората системно преяждат и злоупотребяват с храната. Едно от тях, направено във Великобритания сочи, че около 50% от анкетираните продължават да се хранят, дори и след като са се заситили. Причините, които изтъкват като оправдание, най – често са свързани със стреса от динамичното ежедневие.

Действително голяма част от хората в съвремието са принудени да работят и живеят в стресова атмосфера и все по – често им се случва да пренебрегват съветите на специалистите за здравословно хранене. Като че ли, основната функция на храната е изместена и от средство за доставяне енергия на организма, тя се е превърнала в начин за доставяне на удоволствие. За съжаление това не остава без последици. Редовното прехранване може да доведе до различни заболявания. Ето кои са те:

- прехранване с мазнини – може би най – често срещан, този вид прехранване логично води до затлъстяване. Както знаем затлъстяването представлява, натрупване на голямо количество мастна тъкан в тялото, като когато превиши определени граници вече се превръща в заплаха за здравето на организма. Натрупаните мазнини затрудняват прочистването на тялото от вредните вещества, което съответно води до появата на различни болестни състояния проявяващи се при хронично отравяне. Освен това затлъстяването често води до хипертония, болести на сърдечно – съдовата система, атеросклероза, захарен диабет и др. Продукти, които са изключително богати на мазнини и с чиято консумация трябва да се внимава са следните: олио, някои ядки (орехи, бадеми, фъстъци, лешници и др.), черен шоколад, масло, сушен кокос, палмово масло, кокосово масло, сметана, пастети, салами и въобще преработени меса, тлъсти меса, пържени ястия, десерти и други;
-
прехранване с белтъци – прехранването с белтъци, също не е никак желателно, особено при възрастни хора или деца. Води до редица неблагоприятни последствия. Заболяване, пряко свързано с прехранването с белтъчна храна, е подаграта. Освен това този вид прехранване може да доведе до затруднение на храносмилателните процеси и натрупване на токсични вещества в червата. Крайните продукти на белтъчната обмяна затрудняват работата на черния дроб и бъбреците. Наблюдават се и нарушения свързани с метаболизма, както и намалена устойчивост на организма към инфекции. Храни съдържащи над 10% белтъчини се смятат за богати на белтъци, ето кои са те: месо ( телешко, пилешко, говеждо, свинско, агнешко, козе, заешко и др.), мляко, яйца, бирена мая (суха), соя, соево брашно, бобови храни, фъстъци, житни кълнове и др. Съществуват теории, че преяждането с месо (най – вече говеждо) е пряко свързано с някои ракови заболявания (рак на дебелото черво, простата и др.);
-
прехранване с въглехидрати – въпреки, че въглехидратите са главен източник на енергия за организма, прекалената консумация на храни наситени с тях, може да има и неприятни последици. Въглехидратите се делят на монозахариди, олигозахариди, дизахариди и полизахариди. Най – разпространена е глюкозата, която е вид монозахарид. Системната злоупотреба с въглехидрати обикновено води до захарен диабет или затлъстяване. Освен това, както всички знаем прекомерната консумация на сладки храни увеличава риска от развитието на кариеси. Състояние наречено „въглехидратна умора” също е типично за хората злоупотребяващи с въглехидратите. Това е един от симптомите на хипергликемията (високо съдържание на глюкоза в кръвта). Дължи се на отпускащия, успокояващ и почти приспивен ефект на инсулина, който тялото произвежда за да преработи глюкозата в кръвта. Трябва да се има предвид, че при хора упражняващи минимална физическата дейност, нуждите на организма от въглехидрати също са занижени. Специалистите твърдят, че приема на въглехидрати не трябва да превишава 400 гр. на ден. Следните храни са богати на въглехидрати: газирани безалкохолни напитки, плодове (череши, малини, грозде), хляб, картофи, ориз, варива, житните растения и производните продукти, дъвките, захарта, мед, тестени изделия и др.
-
хипервитаминоза (ненужно висок прием на витамини) – хипервитаминозата може да е следствие, както от прехранване с продукти богати на витамини, така и от прекалено висок или продължителен прием на витамини под формата на таблетки или хранителни добавки. До скоро се е смятало, че витамините са напълно безобидни и едва ли не „колкото повече, толкова по – добре”. Това съвсем не е така, но темата е изключителна обширна и е най – добре да бъде разгледана в отделна статия. Разбира се злоупотребата с всеки отделен витамин има различни проявления. Все пак нека кажем най – общо какви симптоми би могло да предизвика предозирането на витамини. А именно: повръщане, гадене, суха кожа, косопад, чернодробни проблеми, сърдечни проблеми, липса на апетит, хипертония и други. Естествено не можем да пропуснем факта, че доста трудно е само чрез храната да се достигнат тези опасно високи нива на витамини в организма. Хипервитаминозата най – често е следствие от еднократно предозиране с таблетки или приемане на витамини прекалено дълъг период от време.

Според специалистите, важно е да се храним бавно и спокойно, да сдъвкваме добре храната и да ставаме от масата леко гладни.

Random Posts

Рекламирай тук

Comments are closed.