Бъбречно каменна болест

November 20, 2018 от  
Публикувано в Полезно

Bubrechnokamenna_bolestТя е едно от най-разпространените заболявания на отделителната система. Касае се за утаяване на неорганични вещества с образуване на камъни, наричани конкременти в бъбречните легенчета, чашки, уретерите и пикочните пътища. Причините за образуване на камъни в пикочните пътища:

1. Повишена концентрация на урина на вещества образуващи камъни, когато имаотделяне на малко количество урина и при намален прием на течности.

2. Нарушено оттичане на урината, при което тя се задържа и концентрира, напримервродени аномалии, тумори и сраствания.

3. Повишено отделяне на урината – веществата образуващи камъни, например хиперкалциурия, при обездвижване, костни метастази.

Реакции на урината.

От реакцията на урината зависи разтворимостта на солите, например пикочната киселина е слабо разтворима в кисела среда, а утаяването на калциев фосфат нараства с алкална урина.

Инфекция на пикочните пътища

При инфектиране се създават ядра от олющени епителни клетки, гнойни и кървящи съсиреци, които допринасят за формиране на камъни.

- химичен състав на камъните – камъните могат да бъдат единични или множествени или да представляват отливка на бъбречното легенче /отливъчни/. Най-често са:

- оксалатни – тъмно кафяви, твърди, множествени;

- фосфатни – белезникави, меки, трошливи;

- уратни – от чиста пикочна киселина;

- жълто-кафяви – гладки, меки, често отливъчни;

- смесени.

Клинична картина

Проявите на заболяването зависят от големината, формата и локализацията на конкрементите. Нефролитиазата може да протича скрито /латентно/ и манифестно.

При латентната форма болестта дълго време е безсимптомна и се открива случайно при рентгенография или ехография.

При единичен конкремент в бъбречните чашки и легенчекакто и при отливъчните камъни също може да липсват клинични прояви или да има тъпа болка или тежест в поясната област понякога с епизоди на масроскопска хематурия. Има и случаи когато камъкът се размърдва. Класическата проява на бъбречната колика се дължи на придвижване на конкремент по хода на уретера. Провокира се обикновено от физически усилия /бягане, скачане/ обилен прием на течности, алкохол, диуретици, но може да се прояви и без провокация. Болката е внезапна, остра, локализирана в едната половина в поясната област. Тя е силна до непоносима с коликообразен характер, засилва се и отслабва, ирадира към кръста по хода на уретера към пикочния мехур, болката може да продължи часове до дни и обикновено е съпроводена с дизурични смущения често и болезнено уриниране, парене, нерядко видима хематурия. Сукусио реналис е силно положително, общото състояние е нарушено, има гадене, повръщане, болните са неспокойни, бъбречната колика завършва със спонтанно елиминиране на камъка или със спирането му в уретера.

Лабораторни изследвания

Бъбречната колика винаги се придружава от хематурия. Възможна е и оскъдна левкоцитурия – при вторични инфекции се открива протеинурия, бактериурия, добре е да се направи посявка.

Усложнения

Нефролитиазата води до нарушаване целостта на лигавицата на бъбречното легенче, уретера, пикочния мехур и създава условия за уростаза /урината остава/. Това благоприятства заселването на микроорганизми и развитието на калкулозен пиелонефрит. При запушване на пикочните пътища може да се развие хидронефроза. Как се поставя диагнозата?

Диагноза

Поставя се въз основа на типичната картина характерната уринна находка и резултатите от инструменталните изследвания. УЗИ дава възможност за визуализиране на всички видове конкременти и за определяне на тяхната локализация, големина и брой.

Лечение

Режимът по време на криза е постелен. Прилагат се различни топлинни процедури. Ако болните не повръщат се осигуряват топли диуретични чайове /мечо грозде, дръжки от череши, коса от царевица, мин. Вода горна баня/, недразнеща храна, безсолна лека храна.

Медикаментозно лечение – има за цел да премахне спазъма и болката, да засили диурезата и да подпомогне изхвърлянето на камъка. Прилагат се обезболяващи средства, аналгетици, при тежки кризи фентанил, дроперидол, лидол, нестероидни противовъзпалителни средства /дексофен/, спазмолитици, бусколизин, нощпа, спазмалгон и др. Най-добре инжекционно, ако не повръщат може и през устата. Антибактериални средтва се включват само при данни за уроинфекция. В периодите извън кризите режимът на болнитетрябва да осигурява прием на течности над 2 литра. Диетата трябва да е съобразена с вида на конкремента. При калциева литиаза /ако камъните са калциеви/ се препоръчва ограничаване на калция в диетата. При уратни камъни се избягват храни богати на пурини / боб, леща, дробчета/. Вода от Хисаря, извор момина сълза, софийската минерална баня, горнобанската минерална вода.

 

Източик:  ric-bg.info

 

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!