Бъдете внимателни, витамините също могат да бъдат заплаха за вашето здраве

September 4, 2013 от  
Публикувано в витамини

Наскоро попаднах на една фраза, която ми се стори доста интересна. Ставаше дума за това, че всяко вещество може да бъде едновременно отрова и лекарство, като всичко зависи от това да се уцелят правилните дози. Оказа се, че това твърдение принадлежи на швейцарски професор с много дълго име, което ще ви спестя.? По – известен е като Парацелз.

Логично, това се отнася и за витамините. Въпреки че, до неотдавна имаше наложено мнение, че витамините са абсолютно безвредни, дори изключително здравословни, а високия им прием е напълно допустим, дори препоръчителен, в съвремието хората са доста по – информирани. Това не само, че не е вярно, но може да бъде и опасно за здравословното състояние на човек

Изключително важно е приемането на витамини да е съобразено с нуждите на организма. Пренасищането на тялото с ненужно високи дози витамини, неизменно води до натрупване на излишък и интоксикация. Това състояние се нарича хипервитаминоза и може да е резултат от висок прием на витамини под формата на хранителни добавки, лекарствени средства или системно преяждане с определени продукти. Вижте какви са проявленията на хипервитаминоза, в зависимост от това кой точно витамин е предозиран.

Витамин А – В зависимост от това дали предозирането е вследствие еднократно висок прием на витамин А или прекалено продължителен прием в по – малки дози, последствията са различни. В първия случай (еднократно предозиране) може да се стигне до кръвоизливи по кожата, отсъствие на апетит и съответно рязка загуба на тегло, вдигане на температура и др. Във втория случай (хронична хипервитаминоза) се наблюдава косопад, суха кожа, болезнени стави и кости, главоболие, сънливост и др. Витамин А може да се намери единствено в продуктите с животински произход, като особено наситен с този витамин е черния дроб от риба, както и черния дроб от птиче месо и други бозайници. Приеманата дневна доза не трябва да превишава 700 – 800 мкг.

Витамин В – Изключително тежки последствия. Проява на силни алергични реакции, безсъние, изтръпване на крайници, сърдечни и чернодробни нарушения, епилептични припадъци и др. Храни богати на витамини от група В са: хлебната мая – съответно хляба и тестените изделия, свинско и телешко месо, варивата (витамин В1); мляко и млечни продукти, яйца, риба (витамин В2); бирена мая, черен дроб, зелени зеленчуци (витамин В3); фасул, картофи, банани, месо (витамин В6).

Витамин С – Повишен прием на витамин С може да предизвика диария, анемия, проблемна бременност, чернодробни проблеми. Храни богати на витамин С са: червените чушки, листните зеленчуци, магданоз, копър, дини, пъпеши, цитрусови плодове и др.

Витамин D – хипервитаминоза D води до повръщане, липса на апетит, констипация, умора, високо съдържание на калций в кръвта (което крие риск от увреждане на бъбреци, кости или меки тъкани), дехидратация и др. Най – високо съдържание да витамин D има в рибеното масло, яйцата, хайвера и др. Препоръчителните дневни дози са 5 – 10 мкг.

Витамин Е – възможно е да предизвика хипертония, а в определени случаи и проблеми с кръвосъсирването, тъй като има свойството да играе ролята на антикоагулант. Храни богати на витамин Е са: растителните масла, зърнените храни, ядките и др. Дневния прием на витамин Е не трябва да надвишава 6 – 15 мкг.

Витамин К – противоположно на витамин Е, този витамин е коагулант (помага за съсирване на кръвта при нараняване). Ето защо предозирането му може да предизвика сериозни проблеми на хора, имащи проблеми с кръвосъсирването (например хора страдащи от тромбоза). Друг симптом на хипервитаминоза К е повишеното ниво на билирубин в кръвта, от което следва пожълтяване на кожата и лигавиците на очите. Едновременния прием на витамин Е и К е опасен, тъй като може да доведе до кръвоизливи. Витамин К може да бъде намерен в най – високи дози в кивито, копривата, спанака, босилека, магданоза и други. Средно на жените са им необходими не повече от 60 мкг дневно, а на мъжете не повече от 74 мкг.

Витамини А, D, Е и К са мастноразтворими (имат свойството да се трупат в тялото ни) и когато се приемат във високи дози се смятат за по – застрашаващи здравето на човека, в сравнение с останалите, които са водноразтворими.

Random Posts

Рекламирай тук

Comments are closed.