Вегетарианството – плюсове и минуси

May 25, 2013 от  
Публикувано в Хранене

Вегетарианците считат, че единствено растителната храна е естествена за човека. Във вегетарианската система на хранене има две течения. Старовегетарианците забраняват консумирането на всичко, което пряко или косвено произлиза от животни, като най-крайните привърженици изключват дори и пчелния мед. Младовегетарианците освен растителна храна консумират и мляко, млечни произведения и яйца. Позволяват си дори прясно уловена риба.

Как влияе вегетарианството на здравето на човека

Най-сериозната критика, която се отправя към вегетарианството, е, че то не може да осигури достатъчен внос на пълноценни белтъчини, необходими за растежа и поддържането на организма, въпреки че много растения са богати на белтъчини – орехите, бадемите, лешниците, фъстъците, бобът, лещата, соята, грахът, отчасти зърнените храни и оризът. Трябва обаче да се знае, че ефикасно допълване с пълноценни белтъчини се получава два с добавката на млечни произведения и яйца. Млякото е най-пълноценната от всички вегетариански храни. Вегетарианската храна оказва алкализиращо действие върху организма и ефикасно се противопоставя на склонността към натрупване на киселини – явление, което се наблюдава с напредване на възрастта.

Целулозата, която се съдържа в растителната храна, усилва дейността на червата и улеснява тяхното изпразване. При вегетарианците рядко може да се наблюдава хроничен запек.
Строгите вегетариански режими са изключително вредни за децата. Вегетарианство може да доведе до хранителни недоимъци с отрицателни последици за растежа и развитието на организма.

Най-доброто е смесеното хранене

Съвременното учение за рационалното хранене препоръчва смесено хранене с растителни и животински продукти. По своето значение за организма на първо място стоят белтъчините, които са източници на незаменими аминокиселини. Хранителната и биологичната стойност на белтъчините се определя от уравновесените съотношения на техния аминокиселинен състав. В различните продукти съотношението на аминокиселините е различно, поради което те влияят по различен начин на организма и имат различна биологична стойност. Затова при смесеното хранене е много по-лесно да се осигурят на организма всички тези необходими вещества.

Установено е, че растителната храна се усвоява и използва сравнително по-слабо и дава много повече отпадъчни вещества, отколкото месната храна. Растителният белтък е тясно свързан с целулозата, поради което част от белтъка се губи. Белтъчините на месото, рибата, яйцата и млякото се усвояват почти изцяло, докато белтъчините на растителните продукти – само от 50 до 85 процента. За разлика от това обаче необходимите количества въглехидрати, мазнини, минерални соли, витамини и ферменти могат напълно да се осигурят с растителна храна.

За покриване потребностите на организма от белтъчини и енергия количеството на растителната храна трябва да бъде значително по-голямо, отколкото при смесеното хранене. Но не всеки човек е в състояние да поеме големи количества растителна храна, достатъчни да покрият нуждите от градивни и енергетични вещества, без да са утежни или влоши състоянието на храносмилателната система.
Бързото преминаване от смесено към изключително растително хранене може да причини у някои хора обща слабост, понижаване на настроението, ставни болки, болки в гръбначния стълб, отслабване на концентрацията на вниманието, потъмняване на ноктите и др. Една строга вегетарианска диета, която се провежда продължително време, може да бъде причина за възникване на малокръвие. Всички тези прояви изчезват след преминаване на смесено хранене.

Разлики между човека и тревопасните

Общо взето, човешкият организъм не е приспособен да понася свръхнатоварване с целулозни отпадъци. Дължината на червата на тревопасните животни е около 15 пъти по-голяма от дължината на гръдния кош, у месоядните животни – около 5 пъти, а у човека – около 9 пъти. Очевидно е, че дължината на червата е необходима, за да се осигури оптимално смилане на целулозата. По дължината на червата човекът се намира между месоядните и тревопасните животни. Това дава основание да се твърди, че човекът е всеядно същество, т.е. може и трябва да яде смесена (растителна и животинска) храна. На човека е необходимо уравновесено хранене с правилно съчетаване на основните хранителни съставки – белтъчини, мазнини, въглехидрати. Хранене, изградено изключително на основата на растителна храна (която е богата на целулоза), засилва ферментативните процеси и може да раздразни лигавицата на червата, и то особено у онези, които са с лошо състояние на зъбите и имат незадоволително храносмилане.

Вегетарианското хранене има свои особености, които зависят, от една страна – от спецификата на самия организъм (възраст, пол), а от друга – от климатичните особености, от начина на живот и труд, от състоянието на здравето. По тази причина не могат да се дадат единни правила за вегетарианско хранене. Правят се само някои общи препоръки, но при всеки отделен случай се държи сметка за реалните възможности на конкретния организъм.

Възрастта е от значение

Съобразяването с възрастта заема първо място при назначаването на вегетариански диети. В детската възраст вегетарианското хранене е противопоказно, тъй като забавя растежа и умственото развитие и намалява защитните сили на организма. При подрастващия организъм са от особено голяма полза млякото и млечните продукти, яйцата, свежите зеленчуци и плодове.
Качеството на храната при възрастния човек трябва да бъде съобразено с годините му, с климатичните условия и с характера на труда.

При студен климат чисто вегетарианско хранене е неподходящо, а в условията на тропически климат – обратно, то трябва да бъде доминиращото хранене. При тежък физически труд в студено време са необходими повече месо и мазнини. При тежка физическа работа в горещо време прекомерната употреба на месо влияе зле на организма и засилва прегряването. В горещините нараства нуждата от въглехидрати, защото те задържат водата в организма.

При заседнал начин на живот храненето трябва да бъде предимно вегетарианско. Но ако работата е свързана с високо нервно напрежение, добре е да се хапва повечко месо.
Установено е, че рефлекторните и емоционалните реакции са по-изразени у хората, които са на смесено хранене, отколкото у онези, които са на чисто вегетарианско хранене.
Жените по природа са по-подходящи за вегетарианско хранене, отколкото мъжете.

В напреднала възраст храненето в голяма степен трябва да се приближава до вегетарианството, особено ако са налице началните признаци на високо кръвно налягане, атеросклероза, сърдечни болки, затлъстяване. Освен това при по-старите хора обменните процеси са забавени и стимулирането им с месо, алкохол и кафе може само да ускори процесите на стареене, макар и привидно да повишава жизнената и трудовата активност.

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!