Вредата от мазнините

March 11, 2009 от  
Публикувано в Полезно

vredata-ot-mazniniteИзберете здравословните мазнини, ограничете наситените.

Общият грамаж на мазнините, които консумирате, независимо дали е голям или малък, не е много свързан с болестите. Какво наистина има значение е от какъв вид са мазнините, които консумирате.

“Лошите” мазнини – наситени и транс-мазнини, увеличават риска от някои заболявания. Ключът към здравословен хранителен режим е заместването на лошите мазнините с добри и избягването на транс мазнините.

Въпреки че все още е важно да се ограничи количеството на холестерола, които консумирате, особено ако имате диабет, холестеролът в храната не е най – голямото зло. Холестеролът в кръвта е това, което най-важно. А най-голямото влияние върху нивото на холестерола в кръвта е смесицата от мазнините в храната, не количеството на холестерола, който се приема.

Избирайте здравословни мазнини.

Използвайте течни растителни масла за готвене и печене. Те са богати на ненаситени мазнини и способстват за здраво сърце. Опитайте със зехтин към салата от пролетни зеленчуци.

Яжте постни ястия. Говеждо, свинско, агнешко месо, млечни продукти – те са с високо наситени мазнини. Ако все пак не можете без тези продукти, изберете нискомаслено мляко и крехко филе.

Яжте поне по един добър източник на омега -3  мазнини всеки ден. Можете да си ги набавите чрез мазни риби, орехи.

Изхвърлете транс мазнините. В супермаркета прочетете етикета, за да намерите храни, които не съдържат такива. В ресторанта не поръчвайте пържени храни, сладкиши и други печени ястия, освен ако не знаете, че в ресторанта елиминират транс мазнините.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!