Възпалителни заболявания – конюнктивити

November 20, 2018 от  
Публикувано в Полезно

145621705059692Възпаленията на конюнктивата се наричат конюнктивити. Според причинителя си те биват бактериални, вирусни, гъбичкови или паразитни, и не инфекциозни- алергични токсични в резултат на общо заболяване или на хронично дразнение.

Според протичането си конюнктивити са остри и хронични. Субективните оплаквания включват дразнене парене, чувство на чуждо тяло, болка, сърбеж. Характерни за тази група заболявания са зачервяване на окото и образуване на секрет. Последният води залепване на клепачите, особено сутрин.

При някой форми на конюнктивит се засяга и роговицата. Заболяването се нарича кератоконюнктивит. При него освен описаните симптоми има още сълзене светлобоязън и спазъм на клепачите.

Бактериалните конюнктивити се причиняват най-често от грам-положителни коки – стафилококи, стрептококи, пневмококи. Протичат с гноен или слъзно-гноен секрет, зачервяване  и отток на конюнктивата. Обикновено се засягат и двете очи. Тежка форма представлява конюнктивитът на новороденото причинено от фламиди или гонококи. Гонококите могат да преодолеят здрави рогочивен епител и да предизвикат сериозно увреждане до загуба на око – това състояние е спешно.

Лечението на бактериалните конюнктивити включва антибиотични капки или мехлеми. Обикновено конюнктивите се повлияват добре и минават до няколко дни. При гонококов конюнктивит задължително се включва системен антибиотик.

Аденовирусите предизвикват т.нар. епидимичен кератоконюнктивит.  При него отокът на конюнктивита е силно изразен, оточни и клепачите, секрета е воднист, често се засяга роговицата. Заболяването започва едностранно, често със силно сълзене, сърбеж, светлобоязън и отток.

 

Лечението е симптоматично, обикновено човек се повлиява 7-14 ден. Използват се изкуствени сълзи и студени компреси. Кортикостероидните капки повлияват добре симптомите, но могат да забавят процеса на оздравяване. НПВС също добър вариант.

Превенция – добра лична хигиена и използването на индивидуални кърпи за лице, избягване  от личен контакт от заразените.

 

Източник:  Информационна агенция  ddrom.net

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!