Десет съвета как да избегнем настинка и грип

October 19, 2012 от  
Публикувано в Здраве

Cold-FluСезонът на простудата и грипа дойде и, според всички, това е доста неприятно.
Ето десет лесни съвета, десет здравни навици, които може да ви помогнат да избегнете настинка или грип.
* Калъпчето сапун е идеално място за развъждане на вируси и бактерии. Мийте често ръцете си с течен антибактериален сапун вместо с обикновен.
* Не споделяйте чашите за пиене. Вместо това, в кухнята и банята използвайте чаши за еднократна употреба, като всяка използвайте само веднъж и след това се изхвърлете.
* При издухване на носа си използвайте кърпички за еднократна употреба, изхвърлете след употреба и след това измийте добре ръцете си или използвайте подходяща антибактериални течности за измиване на ръцете без вода.
* Настинка и грип често се разпространяват чрез контакт ръка в ръка. Избягвайте да докосвате очите, носа или устата, след като като сте се ръкували и сте били изложени на вируси или бактерии.
* Бактериите и вирусите могат да живеят по кърпите за ръце и гъби за миене около час. В кухнята използвайте хартиени салфетки и кърпи за еднократна употреба или кухненско роло. Ако нямате такава възможност, подменяйте 2 пъти на ден хавлиените кърпи. Сухата среда не е подходяща за развитието им.
* За да убиете бактериите и вирусите, редовно измивайте играчките на вашето дете в топла сапунена вода.
* Ако трябва да кихате и нямате под ръка кърпичка, кихнете с лице насочено към рамото си, а не в ръцете си, за да се избегне разпространението на микроби.
* Често почиствайте повърхности като плотове, парапети на стълби, телефони, дръжки на врати, за да се спре разпространението на вируси чрез контакт ръка в ръка.
* Бацилите продължават да съществуват в застоялия въздух, затова отворете прозорците, когато времето позволява, за да циркулира чист въздух и да се проветри.
* Избягвайте пушенето у дома. Пушенето дразни дихателните пътища и увеличава податливостта към вируси, които причиняват настинка и грип.
Изработването на прости, здравословни навици, като посочените по-горе, може да ви помогне да сте здрави през цялата година, не само по време на грипния сезон.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Коментари

1 коментар към “Десет съвета как да избегнем настинка и грип”
  1. inG says:

    Много полезни и практични съвети. Ще ми бъдат от полза. Благодаря Ви.

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!