Дивани – съставни части

February 25, 2012 от  
Публикувано в Полезно

ДиваниСвикнали сме да възприемаме всичко, дори представителите на меката мебел – познатите ни дивани, като един цял предмет. Т.е. рядко се замисляме (тук не само не изключваме, но и наблягаме на различните видове дивани), че една значителна част от познатите ни мебели, които толкова често използваме за почивка по едно или друго време на деня, са направени от много съставни части.

Представянето на съставните части изграждащи диваните ще започнем с корпуса – скелета, който до голяма степен определя и здравината не само на разглежданите от нас дивани, но и на всяка една повече или по-малко масивна мебел.

Основата на всички дивани се явяват техните корпуси. Именно на корпуса се крепи меката част. Всеизвестно е, че само най-скъпите и качествени дивани имат корпус от масивни дървени части. Като предпочитан материал се слави борът, доказал се през годините като избор, който никога не подвежда производителите на мека мебел.

Преди да бъде използвано дървеният материал се изсушава докато не достигне влажност 6-8%. Това се прави за да се избегнат възможни деформации, цепнатини и скърцане на цялата конструкция при използването на конкретната серия дивани.

През последните десетилетия към традиционните дървени корпуси на повечето дивани се прибавиха и железни елементи, нещо което в миналото не е било чак толкова популярно. Нашето мнение е, че използването на метални елементи, притежаващи неоспорима здравина, може само да подобри представителите на меката мебел.

Втората от трите най-главни части на дивана е неговата обвивка. В качеството на обвивка за съвременните дивани се използват най-различни тъкани, както боядисани изкуствени такива така и натурална кожа.

Естествената кожа се използва предимно при производството на елитните модели дивани, като все повече фирми се стремят да покрият конкретния представител на най-новата си колекция с минимално количество парчета, съответствено с минимално количество шевове.

Изкуствената кожа е също много популярен материал за обвиване на мека мебел, макар и не толкова луксозен като естествената. Често се среща мека мебел, в която обвивката е комбинирана – изкуствена, естествена и други тъкани. Диваните с такава смесена обвивка са по-достъпни като цена, но и по-лесно се износват.

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!