Дистанционно обучение – преимущества и недостатъци

August 1, 2013 от  
Публикувано в Полезно

Всички имаме близки или приятели които са студенти. Едни учат в присъствени форми на обучение, а други по една или друга причина избират дистанционно обучение. Доскоро редовното обучение се приемаше за по-елитарно, в сравнение със задочното. Причината се крие в заблудата, че с ежедневното присъствие на лекции в университета, студентите ще получат по-качествено образование. В последните години обаче това не е чак толкова безспорен факт.

Причината е в широкото навлизане на интернет комуникациите в университетските среди. В университети като College.bg, които следват всички новости в света на техниките за усвояване на учебните материали много широко са застъпени програмите с дистанционно обучение http://www.college.bg/дистанционно-обучение. Повечето млади хора свикват да търсят информация в интернет, а присъствието в клас им е скучно. За много от студентите ученето не е единственото занимание. Голяма част от тях работят за да се издържат и за тях присъствената форма не е удобна. Обикновено след като започнат да учат, те се опитват да се прехвърлят от редовно в задочно обучение.

Студентите, записани в редовно обучение ежедневно посещават лекции, практически занимания и изпълняват различни задачи в екип. Те имат и по-голям шанс да получат стипендии, докато за задочните студенти това е почти невъзможно. По-активната учебна обстановка и срещите с колеги и преподаватели е чудесна възможност за много млади хора да се изградят като личности и да получат добро образование. В задочната форма студентите получават основни насоки и материали, по които да учат, след което се подготвят сами. Изпитите и за редовните и за задочните студенти са еднакви, никой няма привилегии. В много случаи тези, които са преминали през дистанционно обучение дават по-добри резултати от редовните студенти.

Според College.bg по-доброто представяне на групите, участващи в задочно обучение се коренят в по-добрата мотивация и концентрация, а също и заради факта, че студентите много добре знаят, че трябва да разчитат на собствените си сили, за да усвоят материала добре. Дистанционно обучение е подходящо както за бакалавърски, така и за магистърски програми. Понякога студентите избират редовно обучение за бакалавърската си степен и задочно за магистърската. В днешно време трябва да се работи. Малко хора могат да си позволят да прекарат няколко години от живота си само в ходене на лекции.
Дори и студентите да имат финансови възможности да не работят през годините, когато се обучават в университета, по-добре е за тях да си търсят работа по специалността много преди да се дипломират.

Статистически е доказано, че студентите в дистанционно обучение, които са работили преди да завършат образованието си, впоследствие се реализират по-добре на трудовия пазар. Това се случва дори и да не са работили точно по специалността си, а в близки сфери на дейност. Времето, прекарано в работна среда позволява на задочните студенти да придобият социални умения, които ги правят по-конкурентноспособни на трудовия пазар след дипломирането.

Random Posts

Рекламирай тук

Comments are closed.