Дните с температурни рекорди не са подходящи за ремонт на покриви

June 25, 2012 от  
Публикувано в За дома

Дни за ремонт на покривиАнормалните температури без значение дали е студ или пек не са подходящ момент за ремонт на покриви. Покривът е опасно място и работещите върху него трябва да са непрекъснато в кондиция. При дейностите по ремонт на покриви всяко разсейване може да е фатално за работещите на голяма височина хора.

Ремонтите при неподходящи атмосферни условия обикновено са по-скъпи, заради трудността на работата. За съжаление, големите аварии се случват все в неподходящ момент, като проливни дъждове, голям сняг или убийствена жега.

Температурните аномалии влияят зле не само на хората, но и на материалите. Всеизвестно е, че материалите се свиват при студ и разширяват при жега. Бригадите, които се занимават с авариен ремонт на покриви по време на мокро и студено време често са принудени да направят само временно „закърпване“ на проблема.

Окончателно ремонтиране с траен ефект се предприема, когато настъпи подходящ за работа сезон. В студа керемидите стават по-чупливи при натиск и затова ходенето по тях при минусови температури е нежелателно.

Ако покривът е прекалено хлъзгав, майсторите дори и с осигурителни въжета рискуват много. Не се знае, дали в случай на падане, няма да стане беля и някой да падне от покрива. Затова при мокър и заледен покрив дори и при належащ ремонт не е желателно качване на покрива.

За ремонт на покриви е подходящо сухо време с нормални, поносими температури. При 40 градусова жега на покрива е още по-горещо. Особено ако се прави ремонт на метални покриви, които се нагряват буквално като печка. В такива условия някой от работниците може да получи топлинен удар или да сърдечна криза.

Ремонта в най-горещите месеци може да се прави рано сутрин, преди да е станало прекалено напечено. Вечер не е особено подходящо, защото въпреки, че слънцето вече е по-слабо, покривът е много нагрят и излъчва топлина.

В последните години температурите започнаха да разширяват своя диапазон. Вече имаме през зимата повече от -20 градуса, а през лятото често температурите стигат до +40 – това са убийствени температури дори човек да е на сянка. За ремонт на покриви при такива условия и дума не може да става, особено в пиковите часове на най-голяма жега или студ.

Технологиите при строежа на покривни конструкции търпят непрекъснато развитие. Вече има материали, които не се влияят драстично от жегите и студа. Например пластмасовите улуци с гъвкави връзки – дори и при разширяване и свиване, те не се повреждат, защото са свързани с материал, който се разтяга и свива.

Керемидите също намират заместители, които са по-устойчиви, не се повреждат лесно, а в случай на проблем се ремонтират без особени проблеми. Изработеният от качествени материали покрив издържа поне 15 години без повреди. Ремонт на покриви при такива здрави конструкции се налага при природни бедствия или случайно възникнали условия за повреда. Самия ремонт на новите покриви е значително по-лесен, в сравнение със старите покриви с изгнили греди и чупливи керемиди.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!