Една лъжичка мед може да успокои детската кашлица

June 10, 2009 от  
Публикувано в Здраве

Меда спира кашлицата на децатаЧаена лъжичка мед преди сън успокоява каш­лицата на децата и им помага да спят по-добре, установи американско изследване, цитирано от Ройтерс.

По разкази на родителите пред екип на медицин­ския колеж към Университета на Пенсилвания, медът действа по-добре вечер от лекарствата за кашлица или от липсата на всякакво лечение.

Вероятно той покрива и успокоява раздразнено­то гърло. На децата под 1 година обаче мед не трябва да се дава заради рядък, но реален риск от ботулизъм.

За целите на изследването учените са привлекли 105 деца с инфекции на горните дихателни пъти­ща. Някои получили сироп за кашлица с вкус на мед, други – мед. Родителите оценявали как спят децата и симптомите на кашлицата. Състоянието на всички деца се подобрило, но получаващите мед се чувствали значително по-добре.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Коментари

1 коментар към “Една лъжичка мед може да успокои детската кашлица”
  1. Светулка says:

    Откакто съм мама на две дяволчета на 1г. и 2м. и на 4 г., които постоянно боледуват, съм станала половин доктор. При влажна кашлица с храчки и секрети, давам следното: 2 с.л. идомашен мед, за предпочитане боров или акациев, 2 с.л. зехтин и 1 с.л. ракия. Ако кашлицата е придружена с болки и хрипове при голямото дете комбинирам бабината рецепта със сироп Мукоплант – екстракт от живовлек и мента. А при суха кашлица давам екстракт от пеларгония, по-познат у нас като Умкалор. При хрипове и болки в областта на гръдния кош, също обтривам гръбчето с мед и зехтин.

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!