Едно кихане е достатъчно, за да ни повали грипа

May 14, 2009 от  
Публикувано в Здраве

kihaneto-moje-da-vi-zarazi2Ако човек пътува в претъпкан трамвай, автобус, влак или метро и кихне, без да ползва нос­на кърпичка, само за 5 минути може да зарази с грип 150 пътници.

Екип на експерта по грипа д-р Роджър Хендерсън от фармацевтичната компания Super Living със седалище Ексетър е анкетирал 1300 работници. Учените са установили, че всички, които са пътували с градския транспорт, са бо­ледували най-малко веднъж от грип миналата зима. 99% от пътуващите с метрото, 98% от хора­та, които редовно са пътували с автобус, и 96% от тези, които са пътували с влак, са се разболели от грип. За разлика оттях само 58% от работещите вкъщи са боледували. Когато хората са ходили пеша до работата си и обратно, процентът на за­болелите от грип е бил 88.

При едно кихване във въздуха се разпространя­ват 100 000 пръски, в които има грипни вируси. Отделните капчици полепват по дръжки, пе­рила и други повърхности, които хората често докосват. Д-р Хендерсън е изчислил, че 10% от всички возещи се в градския транспорт влизат в контакт с повърхност, заразена след едно-единствено кихване. Това прави 150 души в зоните, където в пиковите часове минават най-много хора, като ескалаторите в метростанциите, обоб­щава ученият.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!