Е-книги за таблети

January 19, 2012 от  
Публикувано в Полезно

Много хора считат, че младите хора не четат книги. Това е така, не четат книги на хартия, но в последно време откриха чара на електронните книги. За това на помощ идват различните модели таблети с всевъзможни екстри.

Запалените читатели преди години бяха затруднени в откриването на книги от любимите си автори в библиотеките. Налагаше се да се записват и да чакат книгата да се освободи, за да я вземат вкъщи. Сега всеки може да намери книгите, които желае в интернет, в електронен вариант за своите таблети.

Този интерес към електронните книги стимулира производството на електронни четци за книги, но на българския пазар те не са много популярни. Това е заради високата им цена и малко възможности. Откакто се появиха многофункционалните таблет, едва ли някой би купил електронен четец.

Може би електронният четец е по-щадящ за очите, но за високата си стойност предлага само възможността четене на книги, разглеждане на картинки и пускане на музика. Евентуално може да разполага и с речници, за търсене на думи. Докато функциите на почти всички таблети са неизброими.

Поддържането на функция за четене на е-книги е просто една от много опции на таблетите. Когато таблетът се ползва за четене, батерията му държи много дълго време, което е едно голямо удобство. Още с появата на електронните четци на книги стартира и търговията с книги в електронен вариант. За голямо разочарование на авторите и търговците обаче, се оказа че ползвателите на таблети нямат никакво желание да заплащат за електронни книги.

Те успяват да си намират желаните заглавия съвсем безплатно в сайтовете за споделяне на файлове. Така наред със създателите на музика и филми, авторите на книги също стават жертва на интернет пиратството.

Няма как да е другояче, след като още с появата на някоя нова е-книга в електронните книжарници, тя вече плъзва в пиратските сайтове. След това се озовава в хиляди таблети, където се чете съвсем свободно от притежателите им. Така авторите, очакващи да спечелят пари от своите произведения остават ощетени.

Интересно е, че хората, които пишат авторско съдържание в интернет се увеличават непрекъснато. Повечето от тях съвсем свободно разпространяват своите произведения и са щастливи, че хората ги четат на своите таблети.

Това е така, защото те имат други доходи и не разчитат на творчеството си, за да печелят пари. Болшинството от читателите дават пари за книги на хартия от световноизвестни автори, като ги купуват, за да ги държат на видно място в дома си. Те не ги четат нито на хартия, нито на своите таблети. Просто се поддават на модата, да се купува поредният комерсиален автор.

Все пак, с времето електронните книги, които ще се четат на таблети, вероятно ще намерят своя пазар. Може би няма да са точно това, което сме свикнали да четем, но едно е ясно – винаги ще има хора, които да пишат книги и такива, които да ги четат, без значение дали на таблети или просто на хартия.

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!