Защо да използваме билки?

October 30, 2012 от  
Публикувано в Здраве

Защо да използваме билки?Билките са растения, които се срещат в природата. Те са естествена част от храната на животните. За разлика от синтетичните фармацевтични лекарства, билките лесно се абсорбират в тялото и кръвния поток, като страничните ефекти са сведени до минимум. На запад билките са известни повече като «хранителни добавки». Хранителните добавки се вземат по определена схема, за да се подпомогне възстановяването на някои органи, както и да поддържат тялото в добро здраве.
Защо хората предпочитат да използват билки, вместо фармацевтични лекарства? Всеки човек има собствени причини, но има няколко общи.
Често срещано е, приятел или член на семейството да е опитал лечение с билки (хранителни добавки) и резултатът е бил положителен. Повечето пъти причината е въз основа на препоръка от някого.
Втората най-честа причина е, защото това са естествени натурални продукти. Съществува вярване, че природата предоставя на всички живи организми решения за поддържане на тяхното добро здраве и им помага в борбата с болестите. Една древна мъдрост гласи: За всяка болест някъде по земята расте лек. Да се използват билки е практика, прилагана в продължение на хиляди години. Успешната употреба на билки за поддържане на здравето, енергетиката и борбата срещу някои заболявания е доказана във времето.
Третата причина е, че повечето хора се чувстват най-добре използвайки един цялостен подход, тъй като това е форма на лечение, която работи заедно с тялото и е насочена към основните причини за състоянието, а не към прикриване на симптомите с болкоуспокояващи или медикаментозни краткосрочни решения.
Накрая, мнозина избират билките, защото те имат много малко отрицателни странични ефекти, които изключително рядко биха могли да предизвикат допълнителен стрес в организма.

Какво представляват билките?
Билката е специално растение с лечебни свойства. Разнообразието от растения, намиращи се в природата е един безкраен източник на билки. Те могат да растат свободно или да бъдат отглеждани (култивирани).
Научните изследвания показват, че в листата, цвета и корена на билките се съдържат етерични масла, специфични за всяко конкретно растение. Всяко етерично масло съдържа между 50 и 2000 химически активни съставки, които допринасят за лечебния и балансиращ ефект на билките. Етеричните масла са изключително концентрирани и малки количества от тях са достатъчни за постигане на нужния лечебен ефект, което от своя страна гарантира и минималните странични ефекти.

Как билките ни помагат?
Човешкото тяло има защитен механизъм, който ни предпазва от разболяване. Това е нашата имунна система. Когато тя е отслабена поради заболяване, натрупани токсини, неподходяща околна среда, стрес, неправилен начин на живот или някакво нараняване, ние ставаме по-уязвими към някои заболявания и контузии. Билките работят в синхрон с нашето тяло. С други думи, те действат заедно с нашата имунна система и вътрешните ни органи, като им помагат да станат по-силни, по-здрави и по-жизнени. В резултат на това ние, като цяло, ставаме по-устойчиви и по-малко уязвими към заболяването.
В зависимост от вида на билките и нашето неразположение, начинът на тяхното приготвяне и използване е различен. Някои билки се прилагат като тоници, които пречистват, подхранват и възстановят на клетъчно ниво. Други билки са по-специфични и се използват за лечение, свързано с дисбаланс, или симптоми за такъв, при някой орган. Независимо от това как се прилагат билките, те работят по естествен път, подкрепят естествения процес на изцеление на тялото и подпомагат поддържането на добро здраве.

Имат ли билките странични ефекти?
Билки са били използвани в продължение на хиляди години. През това време са се събрали много материали за вида и наименованието им; рисунки как изглеждат; начин на обработка и използване, както и продължителност на прилагане за изцелението. Тъй като билките са растения, при правилното им използване те са безопасни и имат много малко странични ефекти. Все пак трябва да се има предвид, че е необходимо да се спазват препоръчаните начини на приготовление и употреба. В ръцете на един неопитен човек и използвани неправилно, те могат да причинят вреда. На бременните жени се препоръчва да се консултират със своя лекар и/или природолечител, преди началото на всеки курс на лечение с билки, тъй като те влияят и на хормоните в тялото.

Информирайте се, преди да направите избор
Билките представляват един по-лек и деликатен начин за лечение, който постепенно, с течение на времето, подсилва вашето здраве и жизненост. След като са били използвани в продължение на хиляди години, билките са доказали, че могат да бъдат ефективни както при лечение на някои заболявания, така и за поддържане на здравето.
Тъй като има много и различни видове билки, е желателно да се консултирате със специалист за поставяне на правилна диагноза и подходящо лечение.
Когато се използват и приготвят правилно, билките са един цялостен и безопасен избор за по-добро здраве. Затова проучете дали са произведени от фирма, която е сертифицирана и поддържа стандарти за производство, събиране, преработка и пакетиране на култивирани и органични билки.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!