Защо да пием билкови чаеве? Как да си направим сами?

November 7, 2013 от  
Публикувано в Здраве

TeaВсички сме чували за билковите чаеве, но не всички сме сигурни как те ще помогнат на нас и нашето тяло. Може да не знаем или може би да не сме чули, или просто не можем да повярваме, че нещо толкова просто като чай може да бъде от полза, но билковите чаеве са изключително полезни за нашето здраве. Голямо предимство на билковите чаеве е, че някои от най-полезните видове могат да бъдат намерени в магазините за хранителни стоки.
Например, зелен чай, лайка и шипка са чаеве, полезни за здравето, които може да се намерят на рафтовете на почти всички магазини за хранителни стоки. Според древната китайска медицина всяка билка, която съществува, има своите ползи за здравето и то много специфични при това. Според тази теория всеки вкус, всеки мирис има за предназначение да се насочи и въздейства върху определена система или органи в телата ни.
Голямо предимство на билковите чаеве е, че те могат да бъдат намерени смесени или ние сами да си ги приготвяме. В някои случаи, да си направим чай сами е по-добре, защото не винаги можем да намерим билките в прясно състояние, дори и да ги потърсим в магазините за здравословни храни.
Как да направим своя собствена билков чай?
Преди да почнем да пием билкови чаеве ще трябва да научим как да направим своя собствена чай. Първо, трябва да сме сигурни, че имаме необходимите аксесоари. Най-добре е чайничето да бъде направено от емайл (който не е напукан) или стъкло. Не трябва да използваме съд с напукан емайл или от алуминий, защото ще унищожим полезните съставки на билките. Ако чаят е насипен ни е необходима цедка за чай. С нея може да запарим чая, без да се налага да пием или ядем цветя и листа. Нуждаем се от вода и избраните билки.
Начинът, по който запарваме чая зависи от частите на растението. За „по-леките” съставки като листа и цветове, ще трябва да приготвим билков чай или инфузия. Всичко, което трябва да направим, е да заврим вода достатъчно за чаша чай. След кипването й, запарваме препоръчаното количество от избраната от нас билка. Поставяме капака на чайника и оставяме сместа да престои за около десет минути. Не трябва да оставяме билките да престоят, тъй като това може да доведе до влошаване на вкуса, което не искаме.
За по-месестите и плътни части, като кора и корен, ще трябва да приготвим отвара. Това е много просто, но отнема малко повече време, заради дебелината и твърдостта на съставките.
В много от случаите трябва да поставим три чаши вода с една супена лъжица от избраната билка и да я оставим във водата. За някои видове билки ще трябва да сложим водата и частите от растението да заврят бавно. Има билки, които се киснат цяла нощ и след това се обработват. Може – в зависимост от препоръките – да оставим се се вари в продължение на двадесет минути, след което да прецедим и да долеем вода.
Ако искаме да добавим малко повече вкус или сладост към нашите билкови чаеве, може да сложим резен лимон или да изцедим няколко капки от него, или да добавим малко мед в сместа за вкус.
Има много лечебни растения, които са полезни за нашето здраве, но може да ни бъде трудно да научим всичко необходимо за тях и да решим кои от тях са точно на нас. Желателно е да направим консултация с фитотерапевт или лекар. Така че, нека хвърлим един поглед на някои от билките и техните ползи за здравето.
Ето някои билки на Биопрограма и ползите от тях за здравето.
Семе от анасон. Като член на семейството на магданоза, това растение е любимо на много хора заради аромата, който прилича на женско биле. Семе от анасон може да помогне при проблеми с храносмилането и да освежим дъха си. В същото време, той може да окаже помощ при бронхит и за успокояване на кашлица. Традиционно се приема за стимулиране на млечната секреция у кърмачките. Много хора избират и смесват тази билка с други растения, за да получат приятен на вкус чай.
Мента. Листа от мента са били използвани в продължение на векове за предотвратяване на гадене, за подпомагане на храносмилането и за освежаване на дъха. Но това, което може да не знаем, е, че мента може да се използва при грип и настинки, благодарение на неговите качества на антисептик. Въпреки това, повечето от нас се наслаждават на освежаващия аромат и пият чай редовно, дори без да знаят за ползите.
Плод шипка. Кой би си помислил, че розите може да бъдат не само красиви, но в същото време и полезни за здравето. Вкусът е донякъде сходен с тръпчив лимон. Приемането на тази билка е естествен начин да сме сигурни, че въвеждаме биофлавоноиди, витамин C и К, както и някои минерали в ежедневната си диета. Смята се, че плод от шипки може да помогне при кашлица, простуда, умора, и за прочистване на кръвта, бъбреците и черния дроб.
Цвят лайка. Това е вероятно едно от най-популярните лечебни растения. Тази билка е от семейството на маргаритките. Известно е, че е помощно средство при много различни проблеми като раздразнителни черва, лошо храносмилане, газове, колики, стрес, болка, безсъние, хиперактивност, за неутрализиране на кофеин и тревожност. Също така е полезна за облекчаване на спазми по време на менструация.
Други полезни растения, които може да приемате са зелен чай – подходящ за лечение на гниене на зъбите; богат на антиоксиданти, съдържащ витамин С, който може да се използва за защита на имунната система.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Comments are closed.