Изкуството Тай Чи: Вталява ви и побеждава стреса

June 1, 2009 от  
Публикувано в Спорт

Идва сезонът на почивките. Искате да изглеждате и да се чувствате добре? Ето едно различно решение. Тай Чи е не толкова практикувано в България изкуство, но то може  да стопи напрежението и да спре стресовото хранене (така че да избегнете наддаването на тегло през зимата). Тай чи представлява бавни, грациозни движения от бойните изкуства, които ни релаксират, тонизират и изгарят изненадващо количество калории.

Ключът към Тай Чи
Правете движенията бавно – тялото ви трябва да се чувства, сякаш леко се движи във вода. Дишането през носа е също така важно – напълнете изцяло вашите бели дробове, когато вдишвате и мислете за освобождаване на напрежението когато издишате.

tai-chi-uprajneniq-1

Фокусирайте смяната
Застанете с разтворени крака, свийте коленете, пръстите сочат противоположи посоки. Разтворете ръце на нивото на гърдите, като ръцете държите отпуснати. Бавно пренасяйте тялото от единия към другия крак. Когато пренасяте към десния крак, сваляте лявата ръка, както е показано на снимката. След това сменяте позицията и пренасяте тялото към левия крак, като вдигате лявата ръка и сваляте дясната. Повтаряйте около две минути.

tai-chi-uprajneniq-2

Успокояващи кръгове
От предишната поза, поставете ръце както е показано, пръстите трябва да сочат пода. Наведете торса на дясно, после без да се изправяте – напред, след това наляво и после назад. Така заформяте един бавен и релаксиращ кръг, като един пълен кръг трябва да завършите за 30 секунди. След това сменяте посоката и правите още един кръг.

tai-chi-uprajneniq-3Летящи ръце
След кръговете, вдигнете ръцете от двете си страни, свити в лактите. Вдишвайте и бавно движете ръцете си нагоре, сякаш ще полетите, пръстите сочат надолу. Издишайте, докато ги сваляте, този път пръстите сочат небето. Повтаряйте за една минута.

tai-chi-uprajneniq-4

Силен натиск
От предната позиция, обърнете тялото на ляво, левия крак е напред. Китките са отпуснати, ръцете са долу. Изнесете тежестта на тялото на левия крак, като едновременно с това вдигате дясната ръка и я изнасяте към лявата страна (както е показано). Представете си, че бутате много силно – целта е да почувствате напрежение. Повтаряйте около 30 секунди. Сменете позицията и повтаряйте отново за 30 секунди.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!