Има ли лечение за аутизма?

September 2, 2014 от  
Публикувано в Здраве

Play dough gameСъс сигурност това е въпрос, който вълнува мнозина. Като че ли обаче, никой не се ангажира да даде категоричен отговор. Всеки случай е индивидуален и обикновено изисква комплексно лечение от набор специалисти включващ психолог, психиатър, гастроентеролог и логопед. Степента на постигнатите резултати, при всеки е различна.

За съжаление напълно излекувани пациенти до сега не са регистрирани. Обикновено аутизма съпровожда индивида през целия му живот. И все пак не трябва да се отчайвате, с много работа от страна на специалистите, както и с огромната помощ от страна на семейството, е възможно да настъпи максимално подобрение.

Изключително важно е засегнатия от аутизъм да получава много любов, разбиране, подкрепа и търпение от страна на близките си. Разбира се важно е и ранното диагностициране, за да може максимално бързо да се започне работа с детето. Всяко забавяне може да има доста негативен ефект върху състоянието му.

Все още няма определен медикамент, който да се използва за лечение на аутизъм. Обикновено се прилагат поведенчески терапии, като е необходима работа, както със засегнатия от болестта, така и с неговото семейство. За съжаление тези методи на лечение изискват много време и постоянство, докато се забележи напредък.

В съвремието все повече се заговори и за нови, непознати до сега методи за лечение. Може би някои от вас ще бъдат скептично настроени, други ще видят лъч надежда в тежкото си ежедневие. Двама чуждестранни специалисти (д-р Артър Кригсман и д-р Анжу Усман) твърдят, че са открили лечение за аутизма.

Д-р Кригсман е гастроентеролог, който за първи път открива, че има връзка между проблемите на децата със стомашно – чревния тракт и проявленията на заболяването аутизъм. По принцип децата имащи този проблем по – трудно се пречистват от различните вредни токсини трупащи се в тялото им, освен това при тях се наблюдава затруднено усвояване на хранителните вещества. Доказано е, че един много голям процент (близо 80%) от децата аутисти страдат от чести възпаления в областта на стомаха и червата. Нерядко имат болки, подуване, запек или диария. Каква точно е връзката между стомашно – чревните проблеми и аутизма, все още никой не може да каже.

Двамата специалисти заедно разработват теория според, която тялото трябва да се пречисти от отровните вещества, както и да му се помогне за правилното усвояване на полезните вещества от храните, като се работи върху подобряване състоянието на стомашно – чревния тракт. По този начин ще се възстанови нарушения биохимичен баланс на организма, а това от своя страна има пряка връзка с много от поведенческите прояви на аутизма. Факт е, че деца, при които е проведено такова лечение, показват значителен напредък в развитието си. Освен това веднъж освободени от постоянния дискомфорт в областта на червата, стават доста по жизнерадостни, проблемите със съня намаляват, а възприятието им към света се подобрява.

Според друг италиански специалист, д-р Фредерико Балдзола (също гастроентеролог), аутизма може да се повлияе от специална диета. Тя се състои в следното: ограничава се консумацията на глутен, пшеница, соеви продукти и мляко. Разбира се при всеки диетата дава различни резултати, при едни помага при други – не. Освен това има пациенти, които и без да спазват диетата не се хранят пълноценно, а когато им се наложат и тези ограничения, има опасност да не успеят да си набавят необходимите хранителните вещества. Така че, тази диета не е универсално лекарство, а се предписва строго индивидуално и с повишено внимание към режима на хранене на пациента. Все пак при определен кръг деца страдащи от аутизъм, съчетан с гастроинтестинални проблеми, диетата дава положителен резултат.

Още един специалист твърди, че е открил лечение на аутизма. Д-р Роберто Моралес (кинезитерапевт) има разработен свой метод, според който подобно на метода на д-р Кригсман и д-р Усман, организма трябва да се пречисти от вредните токсини, бактерии, паразити и т.н. Освен това включва различни индивидуални диети, рехабилитация, работа с детето, с цел подобряване неговата способност да се социализира, както и работа с родителите.

В крайна сметка нека не се предоверяваме. Преди да предприемете някакво алтернативно лечение е необходимо да се информирате много добре. Доверявайки се на недоказани факти и неизпитани лекарствени средства вие рискувате да влошите състоянието на детето. Това, че даден метод е помогнал в единични случаи, не е гаранция, че ще окаже положителен ефект върху всяко дете засегнато от аутизъм.

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!