Каква е правилната реакция в стресови ситуации

April 22, 2009 от  
Публикувано в Здраве

reakcii-pri-stresovi-situaciiПаниката е най-лошият съветник. Каквото и да се случи, не трябва да се поддавате на панически мисли и настроения. Тогава и мал­кото полезни неща, които иначе знаем, се забравят, изчезват от съзна­нието. В такива моменти пребройте до 10 или до 20 и тогава предприемайте каквото и да било. Монотонността на броенето често избавя от паниката. Опитайте и да си повтаряте на глас думата “СПО­КОЙНО”. Това е команда-самовнушение. Мозъкът е основен команден център, всяка негова заповед се изпълнява безпрекословно. Този при­йом е заложен в автогенните тренировки и на него основно се разчита за преодоляване на натрапчиви мисли. Ако не можете да избегнете стресовата ситуация, стиснете силно меката част на ушите. Там се намира антистресов център и ед­на доста важна обезболяваща зона. Принципът на въздействие в този случай е, че при силна уплаха кръвта се отдръпва от главата и мозъ­кът не се “храни”. Настъпват неприятните усещания за премаляване и световъртеж или стягане “под лъжичката”. Като размачкаме меката част, се възстановява мозъчното кръвообращение и съответните оплак­вания изчезват.

При сърцебиене захапете нокътното легло на малкия пръст на лявата ръка. Лекарите препоръчват това средство като най-бързия начин за прекратяване на тахикардия. Върху краищата на пръстите на ръцете и краката, от двете страни на нокътните легла, се намират точ­ки за “бърза помощ”. Тяхното въздействие е чудотворно, дори при ко­лапс. Размачкването на тези точки се препоръчва още и за хора, страдащи от ниско кръвно налягане, артериосклероза и неоросяване на крайниците.

Носете си винаги ментов бонбон: бучка захар или ментов бон­бон са идеален заместител на валидола. Предстои ви напрегната сре­ща, трябва да предприемете нещо, от което се страхувате, появяват се и първите признаци на нервност. Тогава изсмучете бучка захар и сме­ло се впускайте в проблемите. Така подготвено, сърцето няма да ви създава неприятности.

Реагирайте според природата си! Животните не страдат от нервни заболявания, защото се съобразяват само с инстинктите си. Когато ги дразнят – те хапят. Не подтискайте чувствата си! Кога­то ви се плаче – плачете, крещи ли ви се – крещете. Чрез сълзите се из­хвърлят много вредни вещества, те са и противоинфарктно средство. Не напразно се казва: “Поплачи си, да ти олекне”. Подтиснатите чувс­тва увреждат много повече и са по-вредни от изразените, независимо от това какво впечатление ще направите на околните. И трябва да се знае, че изразът “Държи се като животно” не е правомерен. Дори най-кръвожадните хищници убиват само, когато са гладни, изяждат само толкова колкото им е необходимо /не преяждат/ и имат много добра лична хигиена. Има на какво да се научим от четириногите.

Когато бързаме, остаряваме. Защо костенурките живеят 300 години? Защото не бързат за никъде. Живейте спокойно. Това е тайната на дълголетието. Не си внушавайте, че едно малко закъснение ще промени хода на историята. Непрекъснатото бързане създава допъл­нително напрежение и предразполага към инфаркти и инсулти. Една работа трябва да се обмисли спокойно и внимателно, тогава се вижда ясно дали изобщо си струва да се започне.

Проблемите споделяйте с огледалото. Знаете ли, че в Япония във всеки дом е имало олтар. Там се съхранявали урни с пра­ха на близките. Освен почитта, която им е оказвана, пред тях са изказ­вали проблемите и болките си, от тях са искали съвет преди важно начинание. Съвсем ясно е, че духовете никому не са помогнали – прос­то човек трябва да остане насаме със себе си. Когато ви е най-тежко, затворете се някъде за пет минути и полугласно разкажете проблема си. Например на огледалото. Само от звука на собствения си глас ще се успокоите, ще отсеете маловажното от значимото и няма да се на­лага на околните да търпят лошото ви настроение. Подобен обичай са имали славяните. Техните вождове сядали под свещеното дърво /как­вото имало във всяко селище/ и оставали сами с духовете на прадеди­те, за да вземат дадено важно решение.

Променете три неща в живота си! Не ви върви, проваляте се непрекъснато, изпадате в депресия – променете три неща. Числото 3 е израз на съвършенство. Още древногръцките философи са търсели не­говия смисъл и сила. Според Кабала, 3 е числото на надеждата. Хора­та казват: “Ако не успееш два пъти, опитай и трети”. Съвсем логично е, защото човек два пъти се бори с обстоятелствата, а третия път със себе си.

Kогато сте с малко пари в джоба, купете си златна рибка! Чо­век иска да има всичко. Скъперничеството също е човешка черта, но финансовата страна на въпроса спира много от нас да задоволяват всич­ките си прищявки. Имайте едно-единствено нещо, но истинско, такова, каквото другите нямат, и ще се чувствате удовлетворени. Има една ин­дианска легенда, в която се разказва как в племето всеки воин имал неизброими подвизи, само един от тях все не успявал да убие или пле­ни враг. За всеки боен подвиг войните получавали по един разрез вър­ху кожата на крака и много се гордеели с белезите си. Отчаян, неудачникът избягал в планината, където по стечение на обстоятелст вата убил гризли и скален орел. За да му повярват, си направил шапка от кожата на мечката и я украсил с перо от орела. Наистина станал обект на завист и от тогава всеки подвиг в племето се отбелязвал с оц­ветено перо.

Американците сменят работата си на всеки четири години. То­ва е защитно средство не само против еднообразието, но и срещу без­работицата. Човек е източник на знания и умения, тъжно би било, ако се затвори само в един тясно ограничен кръг от интереси. Само това ли можете? Никой не се ражда държавен чиновник и не е длъжен да ос­тава такъв до края на живота си. Сменяйте работата си, така ще откри­вате и все нови свои способности. Увеличава се и увереността в собствените сили и предстоящите съкращения не могат да ви уплашат.

Посрещайте неприятностите, седнали удобно. Хора, които седят накрая на стола, са предраположени към сърдечно-съдови заболя­вания. Тази поза показва, че дори и когато трябва да се отпусне, човек е напрегнат. Удобната поза е поза на естествената релаксация. Така че, ако предстои да чуете нещо неприятно, седнете удобно, отпуснете се и се опитайте да почувствате в тялото си затопляне.

Когато сте ядосани, излезте на разходка. В моменти, когато не можете да овладеете гнева си, излезте и изминете поне два километра пе­ша. Японците, изпаднали в нервни кризи, извървяват по десет, защото физическата умора надделява над нервната. Ако имате куче, ще напра­вите добро и на себе си и на него.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!