Какво да не слагаме в хладилника

May 8, 2019 от  
Публикувано в За дома

kakvo-da-ne-slagame-v-hladilnikaЧували сме, че при ниски температури, няма страшно. Храната е на сигурно място в хладилника, подредена, добре опакована и само очакваме да дойде време за обяд и вечеря, и да извадим любимите си продукти, за сготвим също толкова любимото си ястие. Има ли храни, които не бива да оставяме в хладилника? Какво е забранено? Нека видим заедно!

Специалистите могат да ви изброят най-малко двадесет храни и продукти, които не трябва да държите в хладилника. В този текст ще се ограничим, до тези, които са характерни за нашия бит и култура.

Сурови картофи – обикновено купувате картофи, за да сготвите бързо, така и трябва да ги съхранявате, в кошничка с проветрение. Веднъж поставени в хладилника, студената температура реагира с нишистето и сложните карбохидрати, като им придава сладък, но пясъчен вкус извадени след това оттам.

Мед – тази толкова обичана и божествена храна, не трябва да се поставя в хладилника. Той е естествен консвервант, който не търпи студени температури. Когато е поставен в хладилника, медът кристализира. При положение, че сте допуснали тази грешка, просто извадете буркана, поставете го в тенджере с топла вода ( в никакъв случай вряща) и изчакайте да се върне пак в течно състояние.

Домати – ако някои от съпрузите остави доматите след пазаруване в хладилника, рискува семеен скандал. Истинският домат развива вкуса си на стайна температура. Всъщност тези пластмасови домати, за които толкова често недоволстване са такива, защото при пренасяне са били на студена температура.

Ягоди – тези божествени пролетни плодове са много капризни що се отнася до вкуса им. Дори да са отгледани по най-добрия начин, в момента, в който ги поставите в хладилника, вкусотията им намалява двойно. Също така не ги мийте докато не са готови за ядене. През това време просто ги съхранявайте на плота, без директна слънчева светлина.

Отворени консерви – често срещана грешка. Веднъж отворена и поставена в хладилника, консервата мобе да придаде на останалата храна металически вкус. Затова просто изсипете останалото в пластмасов контейнер, затворете го и го поставете в хладилника.

Лук и чесън – за да запазите и без това малко останалият им аромат и вкус, просто не ги поставяйте в хладилника. Те са най-добре в панерки, или окачени на свежо място на терасата.

Остана да споменем, че добрите домакини знаят да не поставят хляба в хладилника. Също така не е добре да поставяте авокадото на студена температура – то просто си зрее отвън и става годно за любимото гуакамоле. И последно, ей така за цвят, не слагайте цяла диня или пъпеш в хладилника. Нека запазят своите антиоксиданти и прекрасен вкус докато узряват на стайна температура. След това, вече нарязани и останали, можете да се доверите на вакуумните уреди, но това е една друга история.

Източник: Vladives.bg

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!