Какво е това пелети?

August 31, 2016 от  
Публикувано в Полезно

pelletsПелетите се явяват алтернативно гориво на въглищата и дървата. Единствен конкурент може да им бъде природния газ, подаван по тръбопровода. Ако разглеждаме само стойността на горивото, то отоплението с газ е по-евтино. При отчитане стойността на включване ( проекти, съгласуване с разни администрации), то и тук предимството е на гранулите за огрев.

Пелетите за огрев имат цилиндрична форма, пресовани от отпадъците на дървообработващата промишленост. Гранулите за горене се използват в автоматизирани котли както в бита, така и на промишлено ниво. Те са екологичен продукт, имат висока калоричност, съпоставени с въглищата, и са сравнително евтини.

Особено популярни са в Дания, Австрия и Швеция. Тези страни са и лидери в производството на оборудването, необходимо за гранулите.

Размерите на гранулите обикновено е 6-8 мм диаметър и 5 – 70 мм дължина, в зависимост от използваната суровина и качеството на производството им.

Влажността на пелетите е 7 – 10 %. Плътността им е 1,5, за това нищо че са направени от дървесина, те потъват във водата.

Калоричността на гранулите за огрев е 5 кВт на 1кг. Образно може да се каже, че съдържанието на енергия в един килограм гранули се равнява на съдържанието на енергия в половин литър течно гориво. Но този килограм не се разлива из вашия дом, не замърсява и не оставя след себе си неприятна миризма, няма да се запали от случайна искра.

Пелетите се произвеждат без каквито и да е химически добавки, което обезпечава тяхната екологична чистота. Иначе казано, това са самите дърва, трансформирани в удобна за транспортиране, съхраняване и ползване форма. В качеството на слепващ елемент се ползва природния компонент на дървесината – лигнина, който при достигане на определена температура слепва частиците.

Като суровина за производството на пелети може да се ползват както дървата, така и дървените отпадъци: кора, стърготини и други отпадъци от дъскорезници и дървообработващи предприятия.

В зависимост от използваната суровина, гранулите се различават по цвят. Например, отпадъците от дъскорезниците съдържат кора, която на свой ред съдържа пясък, което в крайна сметка влошава качеството на продукта. Цвета на такива гранули е тъмен. Цвета зависи и от температурата на пресоване – високата температура води до прегаряне и потъмняване на гранулите.

Суровината от вторичната обработка на дървения материал ( направа на мебели, прозорци) е чиста и гранулите имат светъл цвят.

Най-сигурен начин за проверка качеството на гранулите е тяхното изгаряне. Проверката на остатъците определя качество им.

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!