Какво издава лицето за състоянието на вътрешните органи

April 21, 2009 от  
Публикувано в Полезно

kakvo-izdava-licetoАко устните ви са напукани, имате проблеми с далака. Според китайската традиционна медицина, по лицето можем да съдим за състоянието на някои вътрешни органи. Китайците твърдят, че винаги най-сложна е диагностиката. Затова поставянето на една диагноза при тях е свързано с много подробен оглед и на лицето. Едно от диагнос­тичните правила е, че устните са огледало на далака и панкреаса. Пре­съхналите и напукани устни говорят, че тези органи не функционират пълноценно, затова се препоръчва да се ядат лимони в неограничено количество, а през летния сезон – диня.

Посинялата кожа говори за нерегулирано изтичане на жизнените сили. Ако човек не се чувства добре, без видима причина, ако лес­но се уморява и е отпаднал, най-добре е внимателно да си огледа кожата на лицето. Сивкава на цвят, отпусната и без блясък, тя казва, че е на­рушена работата на тънкото черво. Медицината отдава това на натрупване на вредни вещвства в организма, които не могат да бъ­дат изхвърлени и препоръчва да се гладува поне един път в седмица­та. През деня, в който не се приема храна, се пие само минерална вода.

Поглеждайте редовно езика си, за да сте наясно със състояни­ето на сърцето. Обложеният език е верен признак за възпалителен про­цес. Но обложен език, съчетан със зачервен връх, вече е симптом на сърдечно неразположение. Разбира се, отчита се какъв е цветът на езика по принцип, защото няма два еднакви по цвят. И все пак при за­червяване на връхчето е добре да се пие чай от мента, маточина, глог и шипка.

Ако ушите са меки и сбръчкани, не се колебайте и увеличете течностите. Забележете, че на човек след тежка операция, независимо от възрастта му, се променя не само външният вид, но и ушите. Едно от правилата в диагностиката е, че ушите са огледало на със­тоянието на бъбреците. Промяна във вида на ушната мида говори за обезводняване и за проблеми в бъбречната дейност. Трябва да се уве­личат течностите, препоръчват се и много натурални зе­ленчукови сокове. В нашата народна медицина в такива случаи се използва билката мечо грозде за изчистване на пикочните пътища.

Очите са огледало на душевното състояние и на черния дроб.Това е лесно обяснимо. Душевно болните имат “празен” поглед, очите им са без блясък и са трудно подвижни, при някои депресивни състояния погледът е вперен в една точка и създава впечатление, че чо­векът е в някакъв свой свят. Тези примери са характерни за тежки фор­ми на заболявания, но по принцип, ако в очите няма живост и блясък, значи нервната система и психиката са разстроени. Нужно е да се про­мени обстановката или се препоръчват  физически натоварвания. Спо­ред някои изследвания, между физическите работници няма нервно болни. Зачервените очи с малки кръвоизливи сигнализират за влошена функция на черния дроб. Ако на всичко отгоре нещо ви тежи отдясно, единственият начин да си помогнете без лекарства, е като въведете в седмичното меню картофени дни. Разтоварваща диета, при която се приемат само варени картофи, без сол и мазнини, е полезна не само за черния дроб, но и за да се балансира количеството на течностите в ор­ганизма, а също и за да се абсорбират мазнините. Не е желателна консумацията на алкохол.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!