Какво представлява здравословното хранене

July 3, 2009 от  
Публикувано в Хранене

Здравословно ханенеЗдравословното хранене най-често се свежда до балансиран прием на определени храни:

Храната ви трябва да е разнообразна и балансирана.
Приемайте храна три или четири пъти дневно в определени часове.
Здравословно е приемането на качествени продукти, приготвени по най-опростен начин. Ако не е възможно да се консумират сурови, което безспорно е най-здравословно, по-добре да са варени или печени, отколкото пържени.
Яжте само когато сте гладни. Запомнете, глад и апетит са две различни понятия. Гладът е естествена потребност за храна, докато апетитът е вече психична проява и е по-скоро желание за ядене и то не на какво да е.
Полезно е да се храните бавно и добре да сдъвквате храната, това улеснява раносмилането и усвояването й.
Не прекалявайте с лютивите подправки.
Опитайте се да постите поне един ден в седмицата, а още по-добре е да гладувате.

Спазвайте мярката във всичко и най-вече в яденето!
Разнообразяването на всекидневната храна със сурови плодове и зеленчуци, трябва да стане задължителна необходимост за всеки и да се създава като навик от най-ранна детска възраст. Суровите плодове и зеленчуци са най-доброто противодействие на някои неблагоприятни последствия от месната храна, които затрудняват перисталтиката, отделят отровни вещества и затрудняват работата на черния дроб и бъбреците.
Суровите плодове и зеленчуци се задържат по-кратко в стомаха от сготвената храна и затова трябва да се приемат (консумират) преди основното ястие. В противен случай техният път през стомаха и червата се забавя и започва ферментация, която води до подуване, гадене и тежест в стомаха.
Теорията или по-точно режимът за рационално и здравословно хранене, с който сме свикнали и се стараем да спазваме, защото така са ни учили е най-добре синтезиран в народната мъдрост: “Закуската си изяж сам, обяда раздели с приятел, а вечерята дай на врага си.”
Закуската трябва да е пълноценна и в достатъчно количество, защото на човек му предстои да изразходва много енергия през деня, който тепърва започва.
Обяда като количество и разнообразие на приеманата храна трябва да е най-богатото и обилно ядене през деня. Добре е в него да е включена и супа или предястие и задължително салата. Основното ястие включва месо, риба, пиле и разнообразни зеленчуци като добавка в ястието или гарнитура.
Вечерята трябва да е по-лека за да може след това организмът да почива спокойно през нощта. Тя е добре да се състои от зеленчукови ястия, млечни продукти, яйца или риба. Месо може да се включва по-често във вечерята на подрастващите.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!