Какво трябва да знаем за спонтанния аборт

May 13, 2009 от  
Публикувано в Родители

spontanen-abort2Спонтанният аборт е спонтанна загуба на плода преди 20 гестационна седмица. В повечето случаи те не могат да бъдат предвидени и да се предотвратят.

Колко често се случва?
Смята се, че една от четири жени претърпява спонтанен аборт в даден момент от живота си и че една от пет бременности завършва по този начин. Най-често спонтанните аборти възникват до 13 гестационна седмица и се наричат ранни спонтанни аборти.

Каква е причината?
Повечето спонтанни аборти се дължат на генетични аномалии на ембриона или на фетуса. Половината от ранните загуби на плода са предизвикани от случайни аномалии, които рядко се повтарят. Някои генетични заболявания се унаследяват. Затова при жена с повтарящи се аборти трябва да се проведе генетична консултация и да се търси причината.

Други, по-редки причини за спонтанен аборт са:
• Ненормални хормонални нива – не позволяват да се износи бременността.
• Проблеми с маточната шийка – ако се получи ранно разкритие, то може да доведе до загуба на плода.
• Маточни аномалии – тя може да има изменена форма или да бъде разделена на две. В тези случаи се намалява пространството за развитие на плода.
• Инфекция – в редки случаи инфекциозни заболявания и натравяния могат да причинят спонтанен аборт.

Други проблеми, които завършат с прекъсване на бременността:
• Гроздовидна бременност – трофобластът, от който в последствие се развива плацентата, разраства и клетките се изпълват с течност. Това е рядко състояние и изисква специално наблюдение, тъй като понякога може да доведе до туморно израждане.
• Кухо яйце – хормоните на бременността водят до спиране на менструалния цикъл, защото яйцеклетката е оплодена, образува се плоден сак, но в него не се развива ембрион
• Извънматочна бременност – плодът се развива извън матката, най-често в маточните тръби. Жената има болки, отпадналост и евентуално кървене. Хирургичната намеса е наложителна за прекъсване на бременността и за предотвратяване на евентуални усложнения.

Кои жени най-често се засягат?
Въпреки че причината за повечето спонтанни аборти не е изяснена, съществува повишен риск при възрастни жени, при такива с минали спон¬танни аборти, при много слаби или много пъл¬ни жени, както и ако бащата е много възрастен. Смята се, че здравословното хранене намалява риска.

Какви са симптомите?
Възможно е да се срещнат някои или всички от долупосочените симптоми:
• Болка, предизвикана от маточни контракции
• Кървене
• Загуба на околоплодна течност – среща се при късните аборти
Когато настъпи спонтанен аборт, плодът заедно с околоплодните части се изхвърля през влагали¬щето. В някои случаи може да се получи „гш5$ед аЬоГСюп”, плодът загива, но не напуска матката.

Какво да направим?
Ако една жена предполага, че започва спонта¬нен аборт, тя трябва веднага да се консултира с акушер-гинеколог. Чрез специални лечебни мерки понякога е възможно да се запази бре¬менността. В други случаи се налага евакуиране на всички„части на зачатието”.Тази манипулация се осъществява под анестезия.

Възстановяване
Физическото възстановяване отнема няколко дни. Менструалният цикъл се появява след око¬ло 4-6 седмици. Емоционалният отговор е много различен при различните жени. Често се изпит¬ват противоречиви чувства. Бащите също стра¬дат от настъпилата загуба и имат нужда от време да приемат случилото се.

Следващи бременности
В повечето случаи няма физически причини да не се опита следващо забременяване. Въпреки това е уместно да се направи консултация със специалист и при необходимост да се проведат допълнителни изследвания.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!