Как да започнем деня правилно

May 21, 2009 от  
Публикувано в Хранене

zdravoslovna-zakuska5Изследвания показват, че децата, които ядат закуска, се справят по-добре в училище. Това звучи логично и за възрастните. Независи­мо в коя сфера работите, да пропуснете закуска не е добра идея. Тя поставя тона на деня.

Ако не закусвате, е по-вероятно да се уморите, защото мозъкът и тялото ви губят енергия. Ня­колко часа преди обед, разсеяни и пригладня-ли, може да изпиете чаша кафе или да изядете сладко блокче, което ще ви повдигне за извест­но време. Но до обед вече сте гладни, раздраз­нителни и е много вероятно да изберете не най-здравословното обедно меню.

Закуската помага за загубата на тегло и хората, които закус­ват е по-вероятно да поддър­жат здравословно тегло.

Да прескочите закуска е най-лесно и често се изпълнява като трик за отслабване. Само че тя­лото не се връзва. То очаква да бъде презареж­дано с енергия на равни интервали, а когато не получава това, от което се нуждае, е по-вероят­но да си изгради навика да трупа запаси. Така, че всъщност закуската помага за загубата на тегло и хората, които закусват, е по-вероятно да поддържат здравословно тегло.

Разбира се, не може да започнете деня с омлет с пържени картофи и да вярвате, че всъщност сваляте тегло. Важно е закуската да е баланси­рана, така чеда ви дава енергия, без да натовар­ва организма ви и храносмилателната система. Здравословната закуска трябва да съдържа протеини и фибри. Тази комбинация задоволя­ва глада и ще се чувствате сити до обяд.

Протеините може да си набавите от нискомаслените меса, яйца, бобови растения или млеч­ни продукти. Фибрите се съдържат в пълнозърнестите храни, зеленчуците и плодовете. Не яжте сладки тестени храни, пасти или бял хляб, защото те се смилат бързо и след няколко часа сте гладни. Една добре балансирана закуска би представлявала нещо просто, като варено яйце или портокал. А най-подходяща е зърнена за­куска с мляко.

Американски учени са установили, че купичка зърнени храни на закуска е най-здравословни­ят начин за започване на деня.

Хората, които ядат мюсли, консумират също повече прясно и кисело мляко от нормал­ното, по-малко напитки, съдържащи захар, по-малко мазни храни, месо и яйца, каз­ват специалисти от Националния институт по заболявания на сърцето, белия дроб и кръвта в САЩ. Те са изследвали 2379 тий­нейджъри и са открили, че яденето на зърнени храни върви ръка за ръка с други положителни навици. Любителите на зърнените храни освен витамини, поемат повече целулоза и въглехид­рати през деня и са по-активни физически.

Първоначално учените са искали да разберат защо закуската често се описва като най-полез­ното ядене за деня. За децата яденето на закус­ка е свързано с по-здравословно хранене, по-нисък индекс на телесна маса, по-високи нива на физическа дейност и по-добро качество на живот.

Диетолозите са сравнили как живеят любителите на зърнените храни и тези, които закусват с друго. Те са установили, че зърнените храни осигуряват повече целулоза, желязо, фолиева киселина и цинк и по-малко мазнини, сол, захар и холестерол. Освен това хора, които обичат зърнени храни, ядат по-малко сладкиши и хляб и пият по-малко газирани напитки.

Овесените ядки, използвани при приготвянето на зърнените закуски, са произведени от под­бран висококачествен сорт овес, обработен по специална технология. Тяхната хранителна стойност е висока и се усвояват лесно. Те са толкова полезни, защото белтъчините в тях са пълноценни, за разлика от останалите зърнени култури. Мазнините, които се съдържат в ове­сените ядки, са 80% ненаситени, което значи, че предпазват от затлъстяване, повишен хо­лестерол и кръвно налягане. А въглехидратите са комплексни – фибри. Те подпомагат регули­рането на кръвната захар и не се отлагат в ор­ганизма като мазнини. Освен това, овесените ядки са богати на витамини от група В и подсил­ват физическата и умствената издръжливост.

Така че, за да поддържате нормално тегло и здравословен режим на хранене, не пропус­кайте да закусвате. Най-добрата храна сутрин са овесени ядки с прясно или кисело мляко. Освен за здравите деца и възрастни, тя е пре­поръчителна за кърмещите жени, защото сти­мулира образуването на майчина кърма. Също така, овесените ядки са полезни за страдащите от затлъстяване, анемия, висок холестерол, за­пек, колит и др.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!