Как да изберем добри въглехидрати

March 29, 2009 от  
Публикувано в Полезно

dobri-vuglehidratiВъглехидратите са идеален източник на енергия за организма. Това е така, защото те могат да се конвертират по-лесно (в сравнение с протеините и мазнините) в глюкоза, под формата на захар, която се транспортира и използва от организма. Дори и така, диета с прекалено много в въглехидрати може да наруши деликатния баланс на тялото на нивото на кръвна захар, което води до колебания в настроението и енергията, оставя чувството на раздразнение и умора. По-добре е да се балансира приема на въглехидрати с протеини, малко мазнини и фибри.

Не се подвеждайте от диети, които правят изявления за опасностите от въглехидрати. Въглехидратите осигуряват на организма  горивото, от което се нуждаем за физическа активност,  за правилната функция на органите,  те са важна част от здравословната диета. Но някои видове въглехидрати са далеч по-добри от други.
Най-добрите източници на въглехидрати – цели зърна, зеленчуци, плодове и бобови растения. Лесно смилаемите въглехидрати от бял хляб, бял ориз, сладкиши, сода и други преработени храни могат да допринесат за наддаване на тегло, развиване на  диабет и сърдечни заболявания.

Бързи съвети: Добавете добри въглехидрати към вашата диета

Започнете деня с цели зърна. Опитайте горещи зърнени култури, като старомодната овесена каша.

Използвайте пълнозърнести хлябове за обяд или между храненията.

Изберете целия плод вместо сок. Един портокал съдържа два пъти повече фибри, отколкото чаша портокалов сок.

Фасулът е отличен източник на бавно смилаеми въглехидрати, както и голям източник на протеин.

Опитайте кафяв ориз – много по-добър от белия.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!