Как да се справим със стреса?

March 5, 2009 от  
Публикувано в Здраве

kak-da-se-spravim-sus-stresaСтресът е изключително опасен враг не само на нашето здраве, но и на самочувствието, на привлекателната външност, позитивнита  нагласа към света. Той оказва мощно въздействие върху цялата личност, във всички нейни аспекти. Отразява се негативно както на психологично, така и на чисто физическо ниво.

Оставяйки се, стресът да проникне и завладее съзнанието ни, ние попадаме в коварния, порочен кръг на дисбаланса и нарушената хармония на личността. Как да се справим със стреса, как да се предпазим, какви защитни механизми да си изградим, как да преодолеем слабостта и уязвимостта си – ето шест метода за борба със стреса:

Масаж за повишаване нивото на нашата жизненост

Добрият масаж е ефективен метод за релаксация и освобождаване от напрежението. Масажите ни правят по-жизнени, възстановяват силите ни и са изключително добър източник на положителна енергия. Масажът с горещи  вулканични камъни води до интензивна релаксация на тялото. Най-често се използват умерено затоплени базалтови камъни, които се поставят на мястото на болка или схващане; топлината от камъните действа успокояващо. Камъните са с овална форма с различни размери и тегло – от големина на орех (поставят се между пръстите на ръцете или краката) до тежащи няколкостотин грама (за гърба и корема).

Когато се почувствате изтощени вземете една малка, масажираща топка с бодли. Стискайте, размачкайте я с ръце за няколко минути, след което я спуснете към ходилата и с лек натиск масажирайте и тях. Можете да използвате и друг уред за масаж. Подобен лек масаж стимулира рефлексните зони и подобрява цялостното състояние на организма.

Розмарин за ободряване

Розмаринът има ободряващо въздействие. Необходими са ви само няколко малки капки масло от розмарин, които трябва да добавите към водата във ваната. Ароматното масло подсилва, ободрява и съживява целия организъм.. Има изключително силно въздействие върху нервната система и мозъка.

Още нещо, не трябва да се забравя и пречистващата сила на водата. Дори само взимането на бърз душ би ви накарало да се почувствате по-добре!

Мед за заздравяване на нервната система

Чувствате се смазани от ежедневния стрес? Меланхоличното настроение и депресивните мисли стават все по-често явление за вашето психическо състояние? Не се колебайте, изяжте една лъжичка мед!

Независимо дали ще е намазан на филийка или ще се приема чист, медът е източник на голямо количество енергия. Плодовата захар, съдържаща се в него, отива директно в кръвта, което повишава концентрацията. Едновременно с това ензимите и витамините, които съдържа, заздравяват нервите и съпротивителните сили на организма, правят ви по-жизнени и бодри.

Йога за успокоение

Никак не е препоръчително да се храним в състояние на стрес и напрежение. Това може да предизвика или проблеми с килограмите или с правилното функциониране на стомаха.

Ако не искате да рискувате, би било добре да направите малко йога упражнения за разтоварване, релаксация и възстановяване вътрешния баланс на организма.. Те имат успокояващо въздействие
Ето и възпрепятстват отделянето на повече от нормално количество киселини в стомаха.едно лесно упражнение: Застанете изправени, с изпънати нагоре ръце. Започнете бавно да притискате ръцете си една към друга, същевременно увийте единия крак към другия и задръжте в тази поза двадесет секунди. Повторете упражнението 3-4 пъти.

Chill-out музика за забавяне и балансиране на сърдечния ритъм

Музиката оказва влияние върху сърдечния ритъм. Когато сме превъзбудени емоционално би било добре да послушаме поне за 20 минути бавна музика, за да успокоим страстите, вилнеещи в съзнанието ни.

Сърдечният ритъм се синхронизира със спокойния музикален такт. За по голям ефект, бихте могли и да попеете малко. Това би подобрило настроението ви, същевременно засилва имунитета на целия организъм, освобождава от натрупаното напрежение и всички насъбрани негативни мисли.

Спорт за тонус

Спортът е най-добрият начин за разтоварване от стреса . Няма значение какъв спорт ще практикувате, важното е да спортувате.

Наистина ще се почувствате много по-добре, емоционално и физически, ако два-три пъти седмично посвещавате няколко часа на любимия си спорт. Ако нямате достатъчно време изберете нещо по-непретенциозно, например: скачайте на въже. Когато времето е лошо не се отказвайте, спортувайте в домашни условия.

Движението, стимулира обмяната на веществата в нашия организъм, поддържа мускулите и ни кара да се чувстваме по-добре. Умереното физическо натоварване укрепва тялото, с което подобрява нашата визия, а следователно повишава и самочувствието ни.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!