Как да се справим с пролетната умора

April 8, 2009 от  
Публикувано в Здраве

kak-da-se-spravim-s-umorataДойде пролетта – разцъфват цветя, дървета се разлистват и времето се затопля. Наред с всичко това обаче се появява пролетната умора. Експертите смятат, че пролетната умора е свързана с факта, че дневната светлина става по-силна и трае повече време, отразявайки се биоритъма и хормоналните цикли на хората.

Пролетната умора включват сънливост, липса на концентрация, загуба на апетит, а в някои случаи виене на свят. Въпреки това, тъй като не е болест, добрата храна и някои упражнения ще доведат до бързи резултати.

Освен това ако се чувствате мързеливи, тогава по-добре е да подремнете за 10-20 минути, отколкото през целия ден да сте сънливи. Добрият сън дава добра почивка и може да облекчи умората.

Въпреки това, ако симптомите продължават повече от 3-4 седмици, трябва да посетите лекар. Умората е сред ранните симптоми на хепатит, анемия, заболяване на щитовидната жлеза или чернодробно заболяване.

Ето няколко съвета, за да преодолеете лесно пролетната умора.

1. Избягвайте пушенето и намалете приемането на кафе и алкохол: пиенето на кафе като противодействие на сънливостта само ще стресира тялото.

2. Не пропускайте закуската и се опитвайте да ядате редовно всеки ден: закуската доставя хранителни съставки, които мозъка изисква през деня. Също така закуската не позволява да ядете твърде много за обяд.

3. Правете някои прости упражнения: малко аеробика и разходки на слънце ще Ви помогнат да спите дълбоко през нощта и ще Ви заредят с енергия..

4. Вземете си кратка дрямка, но не повече от 20 минути: 10 минути или кратка дрямка може да ви помогне при преодоляването на сънливостта. От друга страна сънят през деня повече от 30 минути би могъл да попречи на съня през нощта. Нощният сън е най-ползотворен ако заспивате преди 12 и спите не по-малко от часа.

5. Отворете прозореца: въздуха в затворени помещения е с намалени нива на кислород. Отворете прозорците и проветрете стаите.

6. Яжте много плодове и зеленчуци, основно непреминали термична обработка. Имате нужда от много витамини, а те са повече в суровите плодове и зеленчуци.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!