Как действа нашата имунна система?

November 20, 2012 от  
Публикувано в Здраве

immune-systemПърво какво представлява тя? Имунната система е защитна реакция на организма срещу чужди тела (агенти), които всеки ден попадат в нашия организъм, и са причина за различни заболявания. Тя е изградена от специални клетки, тъкани и органи (тимус, лимфни възли, далак, сливици). Имунната ни система действа, като разпознава и разрушава всичко, което е чуждо за нашия организъм, включително клетки като вируси, бактерии, паразити и други микроби и частици (храни, лекарства, полени и др.). Някои лекарства оказват въздействие върху имунитета, пример за това са ваксините и антибиотиците. След откриването на пеницилина учените, в търсене на лекарства срещу различните инфекциозни заболявания, се насочиха само към химическите такива, които може да убиват бактерии и вируси. Но вече голяма част от тях осъзнават, че е възможно да се подсили имунната система, която може да се бори по естествен начин срещу микроорганизмите, причиняващи инфекции, без да се налага всеки път терапия с антибиотици. За разлика от тях билките не влияят върху клетките на имунната система, а имат способността да я стимулират, активирайки я, но не към специфично заболяване или антиген (протеин, срещу който клетките на имунната система действат). По-скоро билките увеличават съпротивителните сили на организма чрез мобилизиране на клетките, които действат срещу всички чужди тела, а не само към един специфичен вид.
В зависимост от заболяването може да разделим билките, които използваме, на две групи. Първата група може да наречем „специфични”. Тези билки са умерено активни стимуланти, които трябва да се дават в по-малки количества и за по-кратки периоди от време, преди да се появят страничните ефекти от предозиране. В нея влизат билки, използвани при по-леки инфекции (възпаления на ноктите, инфекции на горните дихателни пътища – простуда или вирусна инфекция, възпалени венци). При тях макрофагите (*) и другите клетки на имунната система са достатъчни, за да унищожат нашественика преди да се е настанил в организма и да е предизвикал инфекция. Има много билки, които могат да подпомогнат нашата жизненост и да подсилят „защитния щит” на нашата имунна система. Според последните изследвания, те действат чрез стимулиране именно на макрофагите. Тези билки е най-добре да се вземат за кратки периоди от време, например 10 дена, следва 3-дневна почивка и отново, и така се правят 3 цикъла на приемане на растението. Една от най-добре проучените билки от тази група е ехинацеята. След клинични изследвания, проведени с доброволци, днес се знае, че стимулиращият ефект, който ехинацеята оказва върху макрофагите на имунната система, намалява след 10-дневен прием от 3 до 5 пъти дневно на максималната доза. Т.е. тези билки се приемат с една специфична цел – да променят или регулират процесите в организма. След като това нагаждане стане, техният прием или се прекратява, или дозата се намалява до малки количества.
Това, което „специфичните” билки правят, е да „изкарат” резервите на имунната система на повърхността, където те могат да защитават срещу атаки от патогени или да помогнат да се отървем от вече съществуваща инфекция. Да приемем, че имаме хронична инфекция, например кандидоза. Когато приемаме ехинацея или друга „специфична” билка за имунната система, ние караме клетките на имунната система, които се произвеждат в костния мозък, да излязат на повърхността, където могат да се борят с инфекцията. Ако продължим с това състояние, без да има възпроизведени нови клетки, то е очевидно, че скоро имунната ни система няма да има резерви, с които да се бори. Тогава може да настъпи състояние на слабост или недоимък. Това може да доведе до срив в имунната система и неизбежно имунно заболяване – например синдром на хроничната умора, който се счита, че е резултат от вирусни инфекции, кандидоза или дори рак. Съществува, обаче, още една група лечебни растения, може да ги наречем „не специфични”, които оказват по-дълбоко действие върху имунната система, като могат да „подхранят” костния мозък при произвеждането на повече бели кръвни клетки – макрофагите. В тази група може да посочим Орловите нокти. Тези билки трябва да се взимат за по-дълъг период от време, защото те са като храна за нашата имунна система. Техният прием, в зависимост от състоянието, е от няколко седмици до няколко години, в случаи на силно понижен имунитет, и може да даде чудесни резултати.
* Макрофаги – клетки, произвеждани от костния мозък. Основната им функция е свързана с унищожаване на чужди и видоизменени собствени клетки и молекули.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!