Как човешкия мозък реагира на алкохола

June 22, 2009 от  
Публикувано в Здраве

Алкохолът променя мозъкаПредишни изследвания върху това как алкохола се отразява на мозъка са правени само върху животни.
В Хайделберг, Германия, учени от Университетската болница казват, че е известно, че мозъкът реагира бързо на алкохол, но искат да разберат колко точно е времето за тази реакция. Само шест минути след консумация на алкохол в размер на три чаши бира или две чаши вино, което води до нивото на алкохол в кръвта 0,05 до 0,06%, в мозъчните ни клетки вече настъпват промени.
Осем мъже и седем жени доброволци участват в експеримент, в който пият определено количество алкохол с 90 см сламка, докато лежат в ядрено-магнитен резонанс. Целта е да се достигне съдържание на алкохол в

кръвта от 0,05 до 0,06%- ниво, което нарушава способността за шофиране, но не предизвика остри интоксикации.
Скенерът позволява на учените да проучат малките промени в мозъчната клетъчна структура, причинени от алкохола.
Д-р Армин Билър, невролог, обяснява, че химическите вещества, които обикновено защитават клетките на мозъка намаляват, когато концентрацията на алкохол се увеличава. Други компоненти на мозъчни клетки, също са прекъснати, при консумацията на повече алкохол.
Учудващото е, че проучването установява, че мозъкът на мъжете и жените реагират еднакво на консумацията на алкохол.
Екипът намери вредното въздействие на алкохола върху мозъка е краткотрайно, но клетките имат нужда от повече време, за да се възстановят след това.
Д-р Билър заяви: “Прегледите на следващия ден показаха, че промените в мозъка след умерена консумация на алкохол от здрави лица са напълно обратими”.
“Въпреки това, ние смятаме, че способността на мозъка да се възстановява намалява с увеличаването консумацията на алкохол. Тези процеси не наблюдават при лицата страдащи от алкохолизъм” допълва Билър.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!