Кашлица, хроничен бронхит? Опитайте с мащерка от Биопрограма

June 20, 2013 от  
Публикувано в Здраве

Herba ThymiSerpylliМащерка е използвана от векове за различни цели. В древен Рим са я употребявали за лечение на меланхолия и са добавяли билката в алкохолни напитки и при направа на сирене. Древните гърци са я слагали в тамяна. През Средновековието билката е била употребявана, когато са искали да „влеят” на някого енергия и смелост.
Съществуват приблизително 350 вида мащерка. Някои от тях са подходящи за озеленяване и притежават сладък аромат и красиви лилави или розови цветове. Независимо от факта, че цветовете са доста малки, много от тях отделят нектар и затова привличат пчелите. Според някои пчелари, най-ароматния мед може да бъде получен от нектара на мащерка.
Растенията са многогодишни и принадлежат към семейството на ментата – Устоцветни. Те съществуват в няколко различни форми и цветове. Цветовете варират от бледорозово, синьо-виолетово, пурпурно до лилаво и бяло, докато листата се различават в нюанси на зелено, както и бронз и сребро.
По-големият диапазон от разлики между отделните растения прави всяко едно уникално. Има няколко различни имена за различните видове мащерка, които включват: Кимова мащерка, обикновена, Цитрусова, Мъхната, Дива мащерка. Всички тези растения имат различни миризми, които могат да създадат след селекция аромати, като например камфор, лимон, портокал, целина, мандарина, кимион, бор, както и евкалипт. Различните вкусове и аромати се дължат на фините разлики в етеричното масло в растението.
Мащерката е силно ароматна и лесна за отглеждане в градината. Растенията са малки по размер, което ги прави възможни за засаждане в малки пространства като алпинеуми и малки саксии. Могат да бъдат използвани за отблъскване на бръмбари и други вредители по зелето. За да се гарантира, че билката се развива добре, желателно е да се подреже, след като образува цвят, и се премахнат някои от мъртвите цветове.
Кулинарно приложение
Цитрусовата мащерка и обикновената мащерка са най-често срещаните форми, които се използват при готвене. Като лечебно растение се прилага и за медицински цели, като най-често използвани са испанска, обикновена, както и дива мащерка. Всички тези видове са характерни за региона на Азия и Европа, въпреки че се отглеждат в целия свят.
Изсушени или пресни листа от растението, заедно с цветовете, може да се използват в приготвянето на яхнии, супи, сотирани или печени зеленчуци, крем карамел и гювечета. Билката придава на храната остър аромат, подобен на камфор, и е в състояние да запази благоуханието си дори и след готвене. Тя може, също така, да се използва в маринати и при консервиране.
Етерично масло от мащерка се употребява при производство на пасти за зъби, сапуни, парфюми, мазила, антисептични и козметични продукти. В ароматерапията маслото се използва също, за да се повдигне нивото на настроението и облекчаване на болката. Билката има успокояващо действие и в условия на стрес вани с масло от мащерка може да помогнат за облекчаване на болки в ставите и главоболие.
Терапевтично приложения на билката
Етеричните масла в мащерката съдържат големи количества тимол, който е силно антибактериално и антисептично средство, както и мощен антиоксидант. Маслото може да се използва за приготвяне на вода за уста, за лечение на възпаления в устата, както и инфекции на гърлото. Мащерката се използва често за приготвяне на капки срещу кашлица.
Благодарение на етеричното масло, билката има спазмолитично и отхрачващо действие, което я прави полезна при лечение на хроничен, както и остър бронхит, възпаление на горните дихателни пътища, както и магарешка кашлица. Билковата смес с мащерка на Биопрограма при кашлица може да подобри функционирането на бронхите, оказва въздействие върху бронхиалната лигавица. Терпеноидите в билката й придават отхрачващи свойства, докато флавоноидите имат спазмолитичен ефект. Всички членове на семейството на ментата, като мащерка, съдържат терпеноиди, които са прилагани в борбата с рака.
Чай може да се направи, като 1 чаена лъжичка натрошен стрък мащерка на Биопрограма се смеси с ? чаша вода, която кипи. Билката трябва да престои поне 10 минути и след това да се прецеди. Чаят трябва да се пие между 3 и 4 пъти на ден, за да се подпомогне лечение на кашлица. Ако трябва да бъде подсладен, може да се използва мед.
Мерки за безопасност при използване на лечебното растение
Няма известни странични ефекти и билката е напълно безопасна за използване. Въпреки това, етерично масло от мащерка може да доведе до дразнене на кожата и лигавицата и може да предизвика алергични реакции. Препоръчва се също, билката да не се използва като лекарство по време на бременност, тъй като е известно, че може да стимулира матката.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Comments are closed.