Килими за стълбище – красиво и практично

November 23, 2017 от  
Публикувано в За дома

Стълбището у дома, в административни сгради, хотели – навсякъде е функционален елемент на интериора. Особено внимание се обръща на неговото ползване. Винаги се полагат грижи то да изглежда красиво, да е практично и безопасно. Има различни варианти за тази цел.

Килимите са една от възможностите стълбището да изглежда много красиво и същевременно да осигуряват безопасен път нагоре. Този вид покритие застила стълбището по цялата дължина. Могат да бъдат синтетични или вълнени. Изборът на килимите зависи от честотата на ползване на стълбите. За жилището е достатъчно да се постави синтетично изделие. Вълнените изделия се предпочитат за места, където проходимостта е голяма като административни или търговски сгради.

В зависимост от броя на преминаванията и сложността на стълбището се използват различни начини за стабилно закрепване на изделията – специално лепило, двустранно подсилен скоч, различно оборудване за полагане на подови покрития. Обикновено поставянето на килими на стълбището се прави от професионалисти.

Най-обикновен и евтин вариант е поставяне на малки размери стъпки, залепени с двустранен скоч. Тези правоъгълни постелки може да се приковат или завинтят. Намират приложение на вилите, защото там ползването им е по-малко.

Такъв вид изделия може да се намерят в големите търговски вериги, но трябва да се знае, че размерите са различни и не винаги могат да съвпаднат с вашето стълбище. За това има отличен вариант – да се направят килими за стъпала. В магазините се предлага голямо разнообразие от тези изделия и могат да се подготвят точно вашите размери.

Безопасността е преди всичко при застилане на стълбището. Даже красивите дървени стълби са опасни – те са гладки и лесно може да се подхлъзне човек надолу. За това застланите стълби осигуряват спокойно движение нагоре и надолу. Освен това през студените дни са топли и е приятно да се стъпва по тях – тук става въпрос за стълбището у дома.

Разбира се, не така стои въпросът със застилането на стълбището в административните сгради. Трябва ли там да се ползват пътеки след като се ходи с обувки. Да, много по-приятно е да се върви по пътека, а не по цимент. Много е красиво когато дългия коридор е постлан с килими пътеки които плавно преминават по стълбището. И тук безопасността е много важна.

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!