Килими изработени в Индия

September 24, 2011 от  
Публикувано в За дома

Килими ИндияИзкуството на килимарството в Индия, както и в други източно азиатски страни, е пренесено от номадските племена от територията на древна Персия, земите на днешен Иран през 16 век. Ръчно изработените килими, както в миналото, така и сега, са от естествени материали: вълна, памук и коприна. Материалите, от които се изработват уникалните килими и до днес са едни и същи. В съвременната история вълната за тях се избира да бъде възможно най-мека и пухкава. Ако такава не се намира в страната производителка се внася от другаде. Памука се обработва с химикали, така, че да се свие възможно най-много и да придобие блясък и здравина /мерсеризиране/. От така обработен памук може да се изтъче изцяло килим, или да служи само за основа и да се комбинира с вълна или коприна. Единствено вида на материалите е останал непроменен до днес.

В хилядолетната история на ръчно изработените килими, орнаментите, изобразени върху тях и цветовото разнообразие са се променяли непрекъснато. Едновременно съхранило традициите на старите поколения, всяко следващо е добавяло по нещо ново в тях и така се е стигнало до това изключително днешно разнообразие. Килимите от всяка област имат различни характерни особености. У нас най-известни са ръчно изработените индийски килими са тези от областта Кашмир. И тук те се изработват от вълна, мерсеризиран памук и коприна, както в чист вид, така и в комбинации между тях в различно съотношение.

По време на английското управление на Индия изработването на килими за износ се увеличава значително. Организирано е производството им в специални работилници в много индийски района. Така например, преди Втората световна война са произведени голям брой килими от различни видове и изнесени от страната, една голяма част от тях за САЩ. Модерната килимарска индустрия в Индия сега има значително социално и икономическо значение с износа на ръчно изработени килими за САЩ и Европа. За задоволяване естетическите потребности на купувачите от цял свят съвременните ръчно изработени килими отстъпват от границите на националните традиции.

Изработени само и единствено от естествени материали, съхранили в себе си културните традиции на поколения майстори-тъкачи, тези произведения на изкуството носят естетическа наслада на различни хора по целия свят вече векове наред.

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!