Килими и идеали

March 23, 2012 от  
Публикувано в За дома

Килими и идеалиХора от почти всички народности и култури, поне тези които ползват килими, считат за най-ценни, скъпи и престижни килимите ръчна изработка. Те се възприемат не само като предмети, които ни служат в бита, но и като произведения на изкуството, чиято стойност само расте с изминалите години. Всяка една бройка от разгледаните по-долу подвидове килими е неповторима, бидейки истински представител на тъкачното изкуство.

Персийски килими
Персийски килими е прието да се наричат, килимите произведени в съвременен Иран. Практически всички региони на тази държава се отличава със свой исторически обособен почерк в тъкачното изкуство, а в зависимост от това, водещи са различни тенденции – от използването на различни изходни материали до цветовите палитри, които по уникален начин се съчетават, пак в зависимост от региона където е произведен килимът.

Областта Табриза и произвежданите там килими се славят със светлия си фон (слонова кост, кремав, бежов и т.н.) на който са изобразени едри растителни елементи, обикновено без център (тук имаме в предвид композиционното отношение на конкретните растителни форми).

Един друг ирански регион с интересното, а може би би било по-уместно да го определим като сватбено наименование – Кум е известен с ценните си копринени килими. Производителите на килими в този район с годините са достигали все нови и нови висини в това изкуство.

Друга иранска област, прославила се с тъкачите си е Исфаханската област. Там се тъкат килими от коприна и вълна, които са познати навсякъде по света с изисканите си шарки, в които преобладават оттенъците на синьото, цвят изпълнен с толкова много естетическа стойност.

Основните характеристики на килимите от няколкото ирански региона, които бяха споменати по-горе са само капка в иначе безбрежното море, което представлява темата ирански килими. Други региони с прославени по целия свят килими са Наина, Кашана и Мешхеда. Като килимите и на тези региони се славят със специфичните си особености, които не бихте могли да намерите никъде другаде. Не би било преувеличено да наречем Иран – държавата на магическите тъкачи.

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!