Кои напитки са здравословни за децата?

March 12, 2009 от  
Публикувано в Здраве

zdravoslovni-napitki-za-decaДетето Ви е жадно – кои са най-здравословните напитки, които да му дадете.

Децата лесно се дехидратират, без да забележат. Когато са концентрирани, независимо дали са на училище или играят, много от тях не забелязват, че  са жадни. Можете да решите проблема като предлагате напитки на редовни интервали. Дехидратацията влияе върху клетките на мозъка, предизвиквайки умора, лоша концентрация и промени в настроението.  Тялото се нуждае от много течности, за да работи правилно и да се намали рискът от поредица заболявания, развиващи се в по-късен етап.

Кoи са най-добрите и здравословни напитки за децата?

Водата винаги е най-добрата напитка за децата. Все повече училища са за въвеждане на политика, която предоставя безплатна вода в бутилки за децата . Вашето дете трябва винаги да имат достъп до вода и трябва да консумира повече вода, отколкото всяка друга напитка през деня. Ако не сте запалени по обикновената вода опитайте с газирана минерална вода,  добавете резен лимон или чист плодов сок за вкус.

Млякото е много добър избор, тъй като съдържа основните витамини и минерали. Децата до две годишна възраст трябва да пият пълномаслено мляко.  След това могат да преминат на полу-обезмаслено, стига да имат добро, разнообразно хранене. Не давайте обезмаслено сухо мляко, докато децата станат най-малко на пет години. Ако детето Ви не харесва вкуса на млякото, предложете му плодово, но имайте предвид, че те са подсладени, затова ограничичете до един път на ден.

Плодовите сокове са добре дошли, стига да не са подсладени. Избягвайте продуктите, обозначени като сок, който съдържа най-малко 5% сок и се подслажда с повече захар, отколкото ще откриете в бутилка кола. Дори чистите плодови сокове съдържат натурални плодови захари, които могат да предизвикат разпадане на зъбите.  Ограничете приемането до една чаша чист сок на ден, която се брои към петте им порции плодове и зеленчуци.

Фрешовете също са много харесвани от децата, но както плодовите сокове, съдържат естествени захари, затова ги използвайте умерено. За най-добри хранителни стойности, изберете сокове от цял плод. Фрешовете са по-скъпи, но можете да ги приготвяте вкъщи. Изпробвайте  веднъж или два пъти седмично като разреждате с малко вода.

Забравете за газирани напитки - повечето деца и млади хора консумират твърде много захар и повечето от нея идва от газираните напитки, отколкото отвсякъде другаде. Металът в кутийката кола струва повече от съставките – главно вода с добавки, захар или подсладители. Една кутийка нормална кола съдържа 10 (това са 10) лъжици захар. Пиенето на твърде много газирани напитки е свързано с кожни проблеми, развалени зъби, затлъстяване, лоша концентрация, а при подрастващите момичета – намалена костна плътност. И все пак тези напитки все още представляват 20% от закупените за консумация в дома напитки. Ако те присъстват във вашия списък за пазаруване, обмислете зачеркването им, както и преминаването към здравословни напитки за децата. Ако е необходимо, постепенно ги намалявайте, като игнорирате протестите. Няма нищо добро в тези напитки, а Вие сте отговорни за дългосрочното здраве на семейството си.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!