Кой е най-добрият начин да се приемат билки, ако имаме здравословни проблеми?

March 22, 2013 от  
Публикувано в Здраве

HerbsАко вземате различни билки за няколко здравословни проблема, има няколко неща, които трябва да имате предвид. Тези насоки са приложими за всички възрастови групи.
* Вместо да лекувате отделни симптоми, открийте основата на вашите проблеми.
Например, един човек може да има затруднения със съня, киселини в стомаха, цистит, синузит и нервност. Ако се отнасяте към всеки симптом като отделен проблем, ще трябва да приемате билки за пикочните пътища, храносмилателната и дихателната системи, както и билки за нервната система. Което може би е необходимо, но дали няма да е по-правилно да се приемат билки, насочени към стреса? Или може да се окаже, че най-правилно е укрепване на храносмилателната система, която е основния проблем, от който започват останалите? Когато с подходящи билки се лекува основната причина, тогава останали симптоми изчезват.
* Приемайте билките за различни проблеми в различно време, а тези, предназначени за едно заболяване едновременно.
Например, ако искате да приемате билки за артрит (добра комбинация са невен, бъз, хвойнови плодчета, кора от бяла върба и листа от бреза и коприва) и мигренозно главоболие (вратига), предлагаме да ги вземате с най-малко петнадесет минути интервал. От друга страна, ако приемате различни билки за един проблем, като глухарче, репей и коприва за кожни проблеми, те могат да бъдат приготвени и приети по едно и също време.
* Обикновено, най-добре е да се занимавате с не повече от три здравни проблема наведнъж.
Да речем, че вземате билки за лечение на астма, артрит и мигрена, но също така страдате от кожни обриви и хронична умора. Първо, решете кои три заболявания са най-обострени, най-напред с тях да се справите, и след това вземете билки за тях, с поне петнадесет минути интервал.
* Питате се дали може да приемате билкови екстракти и в същото време да сте на конвенционални лекарства?
В много случаи приемането на билки, паралелно на предписаните лекарства, действително ще подпомогне по-бързо и по-задълбочено да се подкрепи и лекува организма. Например, препоръчва се приемането на билки, стимулиращи имунитета (ехинацея, котешки нокът, риган, бъз), докато човек е на антибиотици, защото тези билки ще укрепят имунната система и предотвратяват рецидиви след като завърши курса на лечение с антибиотици. В други случаи е най-добре да не се приемат билкови екстракти едновременно с конвенционалните лекарства. Например, не се препоръчва вземането на антидепресанти едновременно с билкови антидепресанти като златен корен, мака, жълт кантарион. Имайте предвид, че когато се комбинират с лекарства, билките могат да увеличат или намалят действието им. Установено е, че ехинацея и жълт кантарион оказват влияние върху чернодробните функции, което може да доведе до намаляване или увеличаване на активността на някои лекарствени средства. Жълтият кантарион може да попречи на съсирването на кръвта при кръвотечения. Консултирайте се с опитен билкар, натуропат или личния лекар при комбиниране на някои лекарства с билки.
* Защо някои билкови екстракти са толкова ужасни на вкус?
Не позволявайте на вкуса да попречи да се възползвате от лечебните свойства на билките. Ние сме пристрастени към два основни вкуса: солен и сладък. Но има три други вкуса, които са еднакво важни за поддържане на здравето: кисел, горчив и стипчив. Тези вкусове, когато се приемат като билки или храни, могат да провокират реакции на организма, които помагат за възстановяване на здравето. Например пикантни билки като куркума, помагат за тонуса на черния дроб. Важно е да запомните, че билките, въпреки че не са солени или сладки, ни предоставят най-чиста енергия от природата, която може да ни помогне в стремежа ни за подобряване на здравето. Когато вкусът на билките е неприятен, могат да се приемат под формата на желатинови капсули.
* Какъв е най-добрият начин за прикриване на вкуса на растителните екстракти в течна форма?
Както споменахме, най-лесният начин за прикриване на неприятния вкус на някои растителни екстракти е да се вземат под формата на желатинови капсули, защото така няма пряк контакт с някои вкусови рецептори.
Ако билките са под формата на воден или спиртен извлек, най-подходящо е, без да се засягат техните лечебни свойства, да ги разтворите в 50 мл вода, сок, и/или билков чай, който не съдържа кофеин. Въпреки че някои хора предпочитат да приемат директно неразредени течните билкови екстракти, поставянето им в някаква форма на течност е по-лесно за повечето хора. Билки, приемани за храносмилането, е най-добре да се вземат само с 50 мл вода, така че можете да усетите горчивината им. Това е неприятно, но подобрява храносмилането.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!