Колоездене у дома

May 27, 2009 от  
Публикувано в Спорт

koloezdene-u-doma1Често между работата и напрегнатото ежедневие не ни остава време да поработим за добрата форма. Практично ре­шение срещу обездвижването е закупуването на велоаргометър. „Апартаментният велосипед” е чудесен и достъпен начин за поддържане на цялостния физически тонус, както и за загубата на тегло.

Удоволствието от карането на колело прави велоаргуметъра един от най-приятните видове домашни упражнения. Карането на колело, неза­висимо дали вкъщи или навън е добро аеробно упражнение. Въртенето на педалите подобрява функцията на белите дробове и сърдечно-съдо-вата система. Натоварват се мускулите на кра­ката и корема, без тежестта да пада директно върху ставите. Предимства на велоаргометърът са, че може да се упражнява по всяко време, не­зависимо от условията, без рискове като блъс­кане от кола или ухапване от подивели кучета. Друг плюс е, че ръцете остават свободни за пре­включване на телевизионните канали, четене на книга, или списание.

Ето няколко важни съвета, за да бъде карането на велоаргометър по-продуктивно и приятно:

Ако всеки път карате с едно и също темпо, тя­лото ви ще свикне с натоварването. За да про­дължавате да виждате резултат от усилията си, сменяйте напражението. Първо започнете с умерено натоварване, докато тялото ви загрее, в последствие увеличете степента и редувайте пе­риодите, като с времето удължавайте периодите на високо ниво.

Друг начин да„изиграете” тялото си, така че да не привиква към упражненията, е да сменяте ско­ростта. Независимо от степента на натоварване увеличете скоростта, с която въртите педалите. Пробвайте да редувате бавно въртене с по-голя­мо натоварване и учестено въртене с по-малко натоварване.

Независимо дали карате прави, леко наклонени назад или напред, много важно е гръбначният стълб и вратът да са в правилна позиция. За да избегнете умората и дискомфорта в гърба, навеждайде се от ханша, а не от кръста.

Карането на велоаргометър изисква въртене на педалите, а не натискането им надолу. Старайте се да описвате цели кръгове с краката си. В слу­чай, че за да направите оборот се изисква силно да натискате педалите или да се накланяте встра­ни, вероятно сте нагласили уреда на твърде ви­соко ниво, което може да доведе до контузии.

Закупуването на велоергометър е добра инвестиция, стига да не се превърне в излишна мебел.

За да направите карането приятна, разтоварва­ща и неотменима част от ежедневието си, фоку­сирайте се в упражнението, представяйки си, че карате по пътеки и хълмове. Изберете пододящ фон – гледайте или слушайте нещо, което ще ви стимулира, а в същото време разпусне психи­чески.

koloezdene-u-doma2Насоки за безопасно каране на велоергометър:

Програмата за каране на велоергуметър е лесна за усвояване. Следните препоръки се отнасят до всички практикуващи:

1. Преди да започнете каквато и да е програ­ма за упражнения се консултирайте с лич­ния си лекар. Хронични и прекарани здравни заболявания, минали наранявания, приемани медикаменти и други фактори могат да окажат влияние върху способността ви за безопасно практикуване на спортната програма.

2. Преди да започнете експлоатацията, опо­знайте функциите и възможностите на ве­лоергометъра. Разберете как се спират педа­лите в случай на спешност.

3. Бъдете сигурни, че уредът е настроен опти­мално за физическите ви характеристики и не създава рискове и неудобства.

4. Височина на седалката: Колената трябва да се леко свити, когато кракът е в свалена по­зиция.

5. Позиция за дръжките: Нека ръкохватките са изправени и когато започнете да карате, ги настройте по-близо до вас. Лактите трябва да са леко свити, като ръцете са на удобно раз­стояние от дръжките.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!