Конвектори с терморегулатор

September 25, 2014 от  
Публикувано в За дома

konvektoriСледващата съществена част, определяща функционалността на един конвектор е неговият терморегулатор. В екетроконвекторите се монтират както електромагнитни, така и електронни термостати (с вградени датчици за измерване температурата на въздуха). Разликата в двата вида е сравнително ниската точност на измерване (±0,5-1°С) и шума (при сработване на датчиците се чува щракане) на първия. В електронните системи датчиците измерват температурата на влизащия студен въздух на всеки 40-45 секунди, сигнализирайки на термостата, който от своя страна поддържа определената температура с точност до ±0,1-02°С. Конвектори с такъв реостат са обикновено по-скъпи с около 15-20$, но пък са много по-надеждни и абсолютно безшумни.

Ако зададем една и съща температура в термостати и от двата вида, електронното устройство за сметка на по-голямата си точност ще спести 3-5% електроенергия, в сравнение с конвекторите с електромагнитни. Освен това конвекторите могат да се оборудват с електронни термостати притежаващи таймер, позволяващ задаването на различна температура през деня, вечерта и нощта, плюс за различните дни то седмицата, които настройки спестяват съществено количество електроенергия. Още един важен режим на работа, който имат вече много марки конвектори от Konvektori.org е режимът „антифрийз”, при който в отсъствие на домакините, в дома им се поддържа температура 5-6°С.

За определяне ефективността на повечето конвектори се взема под внимание скоростта на топлия въздушен поток. Параметрите стандартно считани за оптимални са 0,6-0,7 м/сек.  Конвектори с по-високи от тези скорости имат нагревателен елемент с много висока температура, а като следствие от това – сух въздух в помещението, в което се намират. По-ниските скорости на топлия въздух пък, говорят за грешка в конструкторските изчисления, и в следствие на тези грешки неправилни мощности. Значително отстъпват по мощност всички конвектори с отворен нагревателен елемент.

Конвекторите с височина 0,4 – 0,6 м и по-високи като правило имат висока скорост на въздушния поток (за сметка на тягата). Оптимална скорост се достига при височина на конвектора от 0,4 – 0,2 м.

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!