Лайка – ползи от нея

May 16, 2013 от  
Публикувано в Здраве

Flos-Matricariae-chamomillaСушеният цвят от лайка е лекарствено растение, известно още в древен Египет, Гърция и Рим. Популярността й нараства през Средновековието, когато хората се обърнали към нея като средство за лечение на много оплаквания, включително астма, колики, треска, възпаления, гадене, нервни оплаквания, заболявания на децата, кожни проблеми и дори рак. Като популярно средство за защита на организма, за лайката може да се мисли като европейски еквивалент на женшена.
Изследвания, проведени през последните години, установяват, че лайката има специфични противовъзпалителни, анти-бактериални, анти-алергични и седативни свойства, с което се потвърждава отдавнашната й репутация. Това внимание към растението е увеличило популярността на билката и днес лайката е включена като лекарствено растение във фармакопеята на 26 страни.
Лайка е била използвана в продължение на векове в чайове като помощ за лек, релаксиращ сън, лечение на треска, настинки, стомашни заболявания, както и като противовъзпалително средство – ако искаме да назовем само няколко терапевтични цели. Обширна научни изследвания през последните 20 години потвърждават много от традиционните употреби на растението и са установени фармакологични механизми за терапевтична активност, включително като антисептично, спазмолитично, антипиретично, антибактериално, противогъбично и антиалергично действие.
В допълнение към употребата като лекарствен продукт, лайката се радва на широка употреба, особено в Европа и САЩ, като освежаваща напитка под формата на чай и като съставка в редица козметични препарати. Според някои проучвания над един милион чаши чай от лайка се изпиват по света всеки ден, което я прави може би най-широко използвания билков чай.
Лечебните й свойства идват от приличащите на маргаритки цветове, които съдържат летливи масла (включително бизаболол, бизаболол оксид A и B, и матрицин), както и флавоноиди (особено съединение, наречено апинегин) и други лечебни вещества. Лайката може да се използва вътрешно или външно.
Със своя леко седативен и мускулно-релаксиращ ефекти може да помогне на тези, които страдат от безсъние да заспят по-лесно.
Проучванията при животни показват, че лайката съдържа вещества, които действат на части на мозъка и нервната система като анти депресант.
Конкретно, лайката се употребява:
* За подпомагане на храносмилането, когато се приема като чай след хранене – при лечение на гастрит и язвен колит; дивертикулит, раздразнителни черва и други стомашно-чревни оплаквания; за намаляване на възпалението и за да се улесни движението на червата, без да действа пряко като очистително.
Установено е, че със своето противовъзпалително и спазмолитично действие отпуска гладката мускулатура на лигавицата на стомаха и червата. Билката, следователно, може да помогне за облекчаване на гадене, киселини в стомаха, свързани със стрес, и метеоризъм. Тя може също така да бъде полезна при лечение на дивертикулни нарушения и възпалителни заболявания на червата, такива като болестта на Крон.
* За лечение на кожни язви, рани или изгаряния.
Успокоява кожни обриви (включително екзема), леки изгаряния и слънчево изгаряне. Използвана като лосион, или добавена като масло, лайката може да облекчи сърбежа от екзема и други кожни обриви и да намали възпалението на кожата. Тя може също да ускори лечение и предотвратяване на бактериална инфекция. Затова може да се използва за промиване или компрес за кожни проблеми и възпаления, включително възпаления на меките тъкани.
* За лечение на възпаление и инфекция в очите.
Охладеният чай от лайка може да се използва в компрес за успокояване на уморени, раздразнени очи и дори може да помогне за лечение на конюнктивит.
* За предотвратяване заболяване на венците и лечение на рани в устата. Вода за уста с лайка може да помогне да се успокоят възпаления в устата и да се поддържат венците здрави.
* За намаляване на менструални спазми. Смята се, че способността на лайката да отпуска гладката мускулатура на матката помага за облекчаване на дискомфорта от менструални спазми.
Още приложения на това уникално лечебно растение:
* като чай за лумбаго, ревматични проблеми и обриви;
* като мехлем за хемороиди и рани;
* като извлек за облекчаване на симптомите на настинка или астма;
* за облекчаване на безпокойство, проблеми с никнене на млечни зъби и колики при деца;
* за облекчаване на алергии – като еквивалент на антихистамин;
* за облекчаване на сутрешното гадене по време на бременност;
* за обща релаксация и облекчаване на стреса.

Подобни статии:

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!