Маточина – помощно средство при много заболявания

May 23, 2014 от  
Публикувано в Здраве

Folium-Melissae-officinalisМаточина (Lemon Balm, Melissa Officinalis) е растение, посветено на богинята Диана, и използвано като лекарство от гърците преди около 2000 години. През средновековието се употребява за успокояване на напрежението, за обработка на рани и като лек за зъбобол, кожни обриви, ухапвания от бесни кучета и повръщане по време на бременност. Като лечебно растение, маточината традиционно е била прилагана срещу възпаление на бронхите, болки в ушите, треска, метеоризъм, главоболие, високо кръвно налягане, грип, сърцебиене, зъбобол и повръщане. A чай, направен от листа на маточина се дава, за да успокои менструални болки и за облекчаване на ПМС.

Билката се използва при нервна възбуда, проблеми със съня, функционални стомашно-чревни оплаквания, менструални и пикочни спазми.

Смята се, че летливите масла в растението (цитрал, ираниол, цитронелал, линалоол, алдехиди) съдържат химикали, които спомагат да се отпуснат мускулите, особено в пикочния мехур, стомаха и матката, като по този начин облекчават спазми, газове и гадене.

Европейската фитотерапия поставя в списъка за вътрешна употреба: напрегнатост, безпокойство, раздразнителност и симптоматично лечение на храносмилателни разстройства, като например леки спазми; за външно приложение – за лабиален херпес.

В Европа маточина широко се използва за лечение на безпокойство и безсъние. Тя намалява тревожността и стреса и облекчава нарушения на съня. Наскоро бе установено, че растението значително увеличава способността за концентрация при работа с текст или картинни задачи.

Изследвания показват, че билката съдържа полифеноли, които може значително да помогнат при лечението на херпес симплекс, херпес зостер, както и други вирусни заболявания. Проучванията са установили значително намаляване на продължителността и тежестта на проява на херпеса. Изследователите също така отбелязват и намаление в честотата на повтраяне на заболяването.

При херпеси или генитални рани, причинени от вируса на херпес симплекс, употребата на кремове или мехлеми, съдържащи маточина може да ускори оздравяването. При лица, които използват локално маточина инфекциите не се разпространяват така бързо, а също така се отчита облекчение на симптоми като сърбеж и зачервяване. Поне част от този ефект се дължи на антивирусните свойства на кафеената киселина и розмаринова киселина, които се съдържат в маточината.

При няколко изследвания са използвани маточина и комбинация маточина + валериан за лечение на стрес, тревожност и безсъние. Изследванията са показали подобрени модели на съня и намаляване на стреса и тревожността. В едно проучване е установено, че комбинацията маточина + валериан може да бъде толкова ефективна, колкото лекарството Halcion (триазолам) – използвано за краткосрочно лечение на безсъние (обикновено 7-10 дни).

Маточина се използва в Европа за лечение на проблеми с щитовидната жлеза и е показала, че има способността да регулира производството на хормони от щитовидната жлеза. Тази способност, заедно с анти-вирусни свойства на растението са направили билката полезна при лечението на синдром на хроничната умора.

Растението съдържа летливи (етерични масла), включително цитронелал и цитрал A и B, за които се знае, че имат седативни свойства. Установено е, че маточина, приемана през под формата на чай има успокояващ ефект. В по-големи дози може да подпомогне съня. В едно проучване изследователите са открили, че с помощта на растението се подобрява паметта и удължава продължителността на вниманието при лица, страдащи от болестта на Алцхаймер. Този ефект може да се дължи на съдържащите се антиоксиданти, за които се смята, че може да защитят клетките на тялото от щетите, причинени от химически процес, наречен оксидация.

С какво маточината, предлагана от Биопрограма е по-различна? Може би с това, че фирмата е сертифицирана и поддържа редица стандарти: ISO (Международната организация по стандартизация), НАССР (Анализ на опасностите и контрол на критичните точки) и е производител на биопродукти, съгласно Европейския (EU Organic) и Американския (NOP) стандарти. Предлаганата от Биопрограма маточина е била отглеждана в съответствие с тези стандарти.

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!