Монтиране на конвектори

December 10, 2011 от  
Публикувано в Полезно

Монтиране на конвекториКонвекторите, като всеки битов средно-габаритен електроуред има някои особености при монтирането си. В тази статия ще засегнем някои основни правила, които е добре да се спазват когато монтирате конвектори във вашия дом.

За да се изчисли средната мощност на отоплителните конвектори в жилищни или офисни помещения, често се използва формулата: 1 кВт топлина се съотнася към 10-12 м2 от площта на помещението, в което се намира даденият уред (при височина на стената 2.7 м). В случай на по-висока стена, се препоръчва да се добавят 10% мощност на всеки 10 см. над гореупоменатата височина.

Всяко подпрозоречно пространство е добре да се покрие с топлинен поток – т.е. под него се препоръчва да се монтира конвектор, по възможност със същата широчина и дължина на прозореца. На практика за оптимални конвектори се считат тези, които по дължина напълно съвпадат с дължината на прозореца.

Широкият топлинен поток играе ролята на своеобразна щора, ефективно удържайки равномерен температурен баланс в помещението. Пример за фирми покриващи това условие са финландската ENSTO и норвежката NOBO.

За по-точно определяне мощността на Вашите конвектори необходима за затопляне на дадено помещение изчисленията се правят според обема на помещението имайки в предвид стойностите 35-40 Вт/м3. Добре е също така да се отчетат евентуалните допълнителни загуби на топлина в следствие на евентуални външни стени на даденото помещение.

Ако стаята където възнамерявате да монтирате конвектори е ъглова, допирна до студено мазе или таванско помещение, или пък има голяма остъклена площ, желателно е да се помисли за оборудване със съответстваща мощност. Това ще повлияе на скоростта, с която ще се затопля помещението където сте сложили конвектора до желаната от Вас температура.

Ако инсталирате модел със сравнително ниска мощност, може да се случи така, че конвекторът да не достигне нужният температурен режим и ще работи постоянно. Съвременните конвектори работят една на 30-40% от своята номинална мощност, харчейки по този начин от 8 до 12 кВт/м2 месечно. Разбра се потреблението също зависи и от топлинните загуби на даденото помещение.

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!