Моята мечта – църковен брак

March 24, 2018 от  
Публикувано в Семейство

Една от мечтите ми, от както се помня, е да сключа църковен брак, тъй като искрено вярвам, че само по този начин може да има благодат и хармония в съвместния живот на дадена двойка. Изборът на църковен брак като опция пред гражданския вече измества все повече втория, но за съжаление още не е легитимен, за да може да се извършва самостоятелно.

За да се извърши един църковен брак двойката трябва преди това да е сключила граждански брак в домсъвета, и после чак би могла да го направи църковен брак в избрана от нея църква. Също така за този брак двойката се нуждае и от кумове, кум и кума. Пръстените, които си разменят младоженците се приготвят предварително от самите тях. На тях е изписана датата на сватбата, както и името на всеки един от младоженците. Тоест на младоженката се дава пръстенът, на който е изписано името на нейния току що станал съпруг, а на мъжа – на неговата току що станала съпруга.

За осъществяването на църковен брак светата православна църква е въвела няколко изисквани и забрани. А те са следните: не може да се извършва такъв брак по време на християнските пости, тоест Великденските пости, Петровите пости, Богородичните пости и Коледните пости, както и в дни, в които се пада Задушница, ден в който почитаме паметта на всички покойници. Освен това църквата има забрана и по отношение на родови връзки, като не допуска сключването на такъв брак при роднини по права линия, по съребрена линия или по свето кръщение.

Освен това има и изискване към младоженците да са кръстени православни християни, като същото важи и за техните кумове. Дори в случай, че някой от тях е християнин, но например, е католик или протестант, то такъв брак ще му бъде отказан, докато не се покръсти по православната традиция, тоест до тогава, докато не стане православен.

Random Posts

Рекламирай тук

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!