Най-добрите стратегии за отказване на пушенето

November 5, 2010 от  
Публикувано в Здраве

otkajete-cigariteАко искате да откажете един от най-вредните навици – пушенето, ние ще ви ви помогнем да намерите най-добрата стратегия според вашата индивидуалност.

buy anabolic steroids online

Ако се считате за пасивен пушач

Може и да не си купувате собствени цигари, но това не може да ви спаси от клопките на цигарения дим. Вдишването само веднъж на дима от приятел свива артериите с 25 процента за най-малко 30 минути, повишавайки риска от заболявания на сърцето, доказват научни изследвания от университета “Макгил”.

Вашият план за отказване

Използвайте мобилния си телефон при желание да се говорите с приятелите си, когато те излязат на „по цигара”. Пушачите, които решат да спрат и използват текстови програми за това, са в пъти по-малко застрашени да започнат да пушат отново до осем седмици след отказването.

“Автоматизираните текстове могат да дадат кураж и съвети за това как да останем силни, когато имаме нужда от цигара най-много”, казва Робин Уитакър, ръководител на изследователската програма за здравните технологии в университета Окланд. Следвайте програмата @quitnet на Twitter за мобилна подкрепа и следете текстовите съобщения на мрежата през следващите месеци. Все пак се чувствате изкушени? Помолете приятели непушачи да ви разсейват, когато останалата част от компанията излиза.

Ако смятате, че ще качите тегло

Няма съмнение, че пушенето бори апетита, но нали не искате това да бъде единствената причина да пушите? Отказалите се качват малко (до 5 кг), но те могат бързо да бъдат свалени, след като вредният навик е вече зад гърба ви.

В проучване за диетите, бивши пушачи отслабват повече, отколкото настоящи. Отказът от цигарите може да укрепи силата на волята ви – основен фактор в избягването на нездравословни храни.

Вашият план за отказване

“Когато спрете цигарите, може да се изкушите от храни, богати на мазнини и въглехидрати, тъй като те задействат същия отговор на задоволство в мозъка, както цигарите”, казва Бони Спринг, професор по превантивна медицина в Северозападния университет, САЩ. “Ангажирайте се със здравословен план за хранене от първия ден и яжте храни, които са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри и протеин, като ябълки и нискомаслено кисело мляко”

И ако не сте физически активни, започнете да правите упражнения или дълги разходки  в ежедневието си. Жени, които се упражняват и се хранят здравословно, докато спират цигарите наддават много по-малко тегло.

Ако сте правили опит и преди

Не се чувствайте обезкуражени от предишни опити – дори и краткото време без тютюнев дим помага на здравето. Нивото на въглероден окис в кръвта спада до нормалното едва 12 часа след като сте спрели да пушите, белите дробове функционират по-добре след 30 дни, а риска от сърдечни болести е намален наполовина чак след една година

Вашият план за отказване

Инстинктът може би ви подсказва да запазите опита си в тайна, но оповестяването на тази цел (информиране на семейството, актуализиране на страницата ви във Facebook) ще ви държи отговорни, когато решите да запалите отново. Може би ще искате да опитате терапия, заместител на никотина, като лепенки или дъвки. Трябва да осъзнаете психическите, социални и биологични аспекти на зависимостта и как да я преботите. Пример: вместо паузата за цигара, използвайте времето за 10-минутна разходка.

zp8497586rq

Подобни статии:

Рекламирай тук

Коментари

2 коментара към “Най-добрите стратегии за отказване на пушенето”
 1. Kamenov says:

  Пожелавам на всеки, който е решил да спре цигарите – УСПЕХ!

  За всички, които все оше се страхуват от тази важна стъпка – предлагам ви помощ, подкрепа и окуражаване.
  Аз самия съм бил там, в продължение на 17 дълги години. Отказах цигарите от раз, след множество опити, които се провалиха.

  Отказването на цигарите може да бъде, възможно, лесно и забавно!

  УСПЕХ на всички!

 2. Преди почти пет години казах на съпругата ми от утре да не ми купува цигари, и тя ме пита: – защо? Имаш ли?
  - Няма да пуша повече от утре.., отговорих аз
  - Аа, няма да пушиш! Ти само за цигари мислиш….
  От тогава не съм пушил нито една цигара! И мисля че това е най-ефективния вариант, без да си поставиш цел. Просто ги спираш, ако наистина си решил..